ua en ru

Референдум в Криму: рік потому

Референдум в Криму: рік потому Окупація Криму почалася з появи на півострові "зелених чоловічків"

Рік тому, 16 березня 2014 р., в Автономній республіці Крим і Севастополі пройшов так званий референдум про статус регіону та приєднання до Російської Федерації. За твердженням організаторів псевдореферендума, за приєднання Криму до Росії тоді проголосували 96,6% жителів півострова. Ця подія мала далекосяжні наслідки не тільки для України і Росії, але і для всього світу. Воно стало каталізатором заворушень на Донбасі, вилилися в збройне протистояння, яке триває досі. Через рік у Криму продовжують святкувати "возз'єднання", а в Росії - радіти "повернення Криму додому". Україна ж не втрачає надії на відновлення суверенітету над усією своєю територією і розраховує на підтримку світового співтовариства у цьому питанні.

19:23 Голова Експертної ради Міністерства юстиції (об'єднує найбільші українські та міжнародні юридичні компанії) народний депутат Георгій Логвинський розповів "РБК-Україна" про те, що було зроблено за минулий з моменту анексії рік для забезпечення прав людини на окупованій території. "Ми відразу ж звернулися в Європейський суд з прав людини, і він визнав порушення прав громадян в Криму з боку РФ. Для нас це серйозний прецедент, згідно з якою референдум є нелегітимним, адже волевиявлення не проводиться під тиском озброєних людей", - зазначив він. За його словами, виконання рішення суду про повне обмеження дій РФ у Криму є непростим, оскільки у Росії є чітка тактика формування конфліктів, зокрема в Придністров'ї, нагірному Карабаху. "Наша мета - не допустити того, щоб світ змирився з анексією Криму, як це сталося з цими територіями. Для цього члени експертної ради подали безліч позовів у міжнародні судові інстанції. В Європейському суді з прав людини з 14 позовів, які зараз розглядаються, три мають відношення до Україні. Це позови з приводу анексії нашої території, примусового вивезення дітей із Криму в Росію, і позов, що стосується Мустафи Джемілєва, якого не пускають на півострів", - заявив депутат.
Георгій Логвінський, вважає, що за минулий рік Крим перетворився на в'язницю, де немає розвитку економіки і суспільного життя, а громадяни залякані. "Умовно можна розділити кримчан на три категорії. Перша - це зрадники і співучасники анексії. До них можна віднести чиновників, суддів, прокурорів, які підтримали захоплення Росією української території. Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження проти 400 таких осіб, з яких 70 вже отримали повідомлення про підозру. Друга категорія громадян - це ті, хто використовує анексію в своїх цілях. Ну і третя категорія - заручники ситуації. І ми вважаємо, що Україна повинна зробити все, для забезпечення їх прав. Саме тому ми зараз готуємо концепцію по Криму, яка передбачає і транспортне сполучення і роботу пошти, і економічний розвиток регіону", - зазначив депутат.
Він також розповів, що на даний момент зібрана інформація по 4 тис. підприємств, що знаходяться в Криму - і державних, і приватних. "Загальний обсяг збитків, які були нанесені країні, оцінюється в 1,2 трлн грн. У нас більше 20 договорів з іншими країнами про взаємне виконання судових рішень. Тому найближчим часом займеться ГПУ блокуванням активів російських компаній, якщо буде доведено їхню участь у захопленні Криму", - запевнив Георгій Логвинский.

Референдум в Криму: рік потому

Європейський суд з прав людини

18:43 "Глава" Криму Сергій Аксьонов в честь річниці "возз'єднання" нагородив орденом "За вірність обов'язку" найголовніших кримських "патріотів" - главу Чеченської Республіки Росії Рамзана Кадирова і "прокурора" Криму Наталю Поклонскую. Цікаво, що якщо про орден Кадирова заявили в його прес-службі, то Поклонська сама поспішила розповісти про це у Facebook.

18:26 У фінансово-промислової групи СКМ розповіли "РБК-Україна" про долю своїх кримських активів. Як пояснила прес-секретар СКМ Ганна Терехова, ситуацію з активами групи, розташованими в Криму, неможливо систематизувати - в різних випадках вона складається по-різному.

Зокрема, що стосується ДТЕК "Крименерго", то в січні 2015 року уряд Криму прийняло рішення про його "націоналізації". "Для ДТЕК ця ситуація стала несподіванкою - ми не бачимо підстав для такого кроку", - зазначила Ганна Терехова. У вересні 2014 р. севастопольські, а в лютому 2015 р. кримські телекомунікаційні активи групи СКМ ("Укртелеком" і телекомунікаційна група Vega) також були "націоналізовані" згідно з рішенням місцевої влади, з чим у СКМ також категорично не згодні. "В даний час проводиться всебічна юридична експертиза ситуації, а також розробляється план подальшого захисту своєї власності, у тому числі і в міжнародних судах", - зазначила прес-секретар СКМ.
Мобільний оператор life:) на даний момент в Криму не працює, і малоймовірно, що в компанії буде можливість продовжити роботу в регіоні в найближчому майбутньому, заявила Ганна Терехова. "За станом на 31 грудня 2014 року, активи life:) у Криму були повністю амортизовані до залишкової вартості", - уточнила вона. Також в Криму зараз не працюють ані канал "Україна", газета "Сьогодні", закрила наявні на території Криму структурні підрозділи Страхова компанія "АСКА".Крім того припинили діяльність дочірні компанії групи "Метінвест", що мали філії на території Кримського півострова: дві філії "Метінвест-СМЦ" та філія "Метінвест-Шиппинга".
Ряд підприємств групи не націоналізований і формально не закритий, проте і не працює. До таких відносяться, зокрема, стивідорна компанія "Авліта" та "Морський індустріальний комплекс" (МІК), розташовані в Севастополі. ""Авліта" і МІК в просте: втратили 100% вантажопотоків з України, на які традиційно були орієнтовані", - пояснила Ганна Терехова.

Референдум в Криму: рік потому

18:01 Свою заяву з приводу річниці анексії Криму підготували в уряді Німеччини. Його оприлюднив офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайберт (на фото), повідомляє Deutsche Welle. " Берлін виступає за збереження територіальної цілісності України в межах, визнаних міжнародним правом. Влада РФ незаконно використовували антиконституційний референдум для суперечить міжнародному праву анексії Криму, тим самим Москва поставила під сумнів повоєнний світоустрій в Європі", - зазначив Зайберт. Зазначимо, що офіційний Київ поки що не поспішає відзначатися з питання кримської окупації.

Референдум в Криму: рік потому

17:44 Не всі представники великого українського бізнесу виявилися так само щасливі, як Дмитро Фірташ, якому вдалося перереєструвати частину своїх активів. Одному з власників фінансово-промислової групи "Приват", дніпропетровському губернатору Ігорю Коломойському пощастило менше. За словами глави" Криму Сергія Аксьонова, які наводять "Новини Криму", на початку квітня в Криму пройдуть перші угоди з продажу майна, що раніше належав Коломойському. Як повідомляє видання, з 140 націоналізованих об'єктів у Криму 110 належали Ігорю Коломойському. Це об'єкти курортно-готельного комплексу, АЗС, офісні приміщення, а також недобудовані будівлі. Продати майно голови Дніпропетровської ОДА мають намір протягом 2015 року.

17:24 А в Сімферополі з ініціативи місцевих властей" вирішили відзначити річницю "возз'єднання" більш монументально - там відкрили приурочений до цієї події пам'ятний знак, передає новинний портал cit.ua. На пам'ятному знаку зображена карта Криму з написом: "Наш дім - Росія". "На території нашого міста буде пам'ятний знак, який нагадуватиме нам про те, що відбувалося. Хочу сказати величезне спасибі всім сімферопольцям за той відсоток, який ми показали на референдумі - він був сильним. Сильні сімферопольці показали сильний результат", - заявив "глава адміністрації Сімферополя" Геннадій Бахарєв.

Референдум в Криму: рік потому

17:03 Для інших користувачів соцмереж річниця анексії - привід "вдарити автопробігом". Вдарити збираються масштабно, так, щоб на весь світ: "Нас має бути мінімум 100,щоб весь світ не зміг навіть дорікнути і щоб він нарешті зрозумів, що Крим-це Росія!", - закликають організатори заходу на створеній під нього сторінці у соцмережі "В контакті". Пробіг повинен пройти 18 березня за маршрутом Ялта-Севастополь-Сімферополь. За словами організаторів, планується "інформаційна підтримка з боку більшості телеканалів Росії".

16:52 Користувачі соцмереж по-різному реагують на річницю кримського псевдореферендума і супутні події. Для кого-то, скажімо, це привід познущатися:

16:33 Між тим, Генпрокуратура намагається зробити все можливе, щоб зіпсувати свято кримському "керівництва". Як повідомила прес-служба відомства, за клопотанням ГПУ Печерський районний суд Києва наклав арешт на нерухоме і рухоме майно депутатів Верховної Ради АР Крим, а також самопроголошених керівників незаконно сформованих органів влади автономії. Зокрема, під арештом виявилося майно "голови" Криму Сергія Аксьонова та "спікера держради Криму Володимира Константинова (на фото). "Всього заарештовано 67 транспортних засобів, майже 70 житлових і нежитлових приміщень та інше майно, яке знаходиться, в тому числі, на території материкової частини України. Орієнтовна вартість арештованого майна становить 1,2 млрд грн", - йдеться в повідомленні прес-служби ГПУ.

Референдум в Криму: рік потому

16:08 Визнання Президента РФ Володимира Путіна, викладені у фільмі "Крим. Шлях на батьківщину", не залишили байдужим секретаря РНБО Олександра Турчинова, в період захоплення Криму обіймав посаду в. о. Президента України. "У фільмі російський диктатор хизується військовою операцією по захопленню Криму та ще й хвалиться готовністю використовувати ядерну зброю. Це наочна демонстрація неадекватність керівництва ядерної держави, яка представляє сьогодні загрозу всьому світу", - заявив Турчинов. На думку секретаря РНБО, інтерв'ю Путіна стане ще одним документальним підтвердженням злочинів російських військових у міжнародних судах, "де військово-політичне керівництво РФ буде сидіти на лаві підсудних". Шкода, що поки складно спрогнозувати терміни реалізації оптимістичних очікувань Олександра Турчинова.

15:53 Незайвим буде згадати, що інформацію про начебто повному сприянні тодішніх кримських властей проведення "референдуму" спростував один з безпосередніх учасників подій, сумно відомий Ігор Гиркин (Стрільців). На прикладеному відео він, зокрема, заявляє, що "депутатів збирали "ополченці", щоб загнати їх в зал, щоб вони прийняли рішення про проведення референдуму". Мова йде, нагадаємо, про депутатів Верховної ради АРК. Також, за словами Гиркина, з загарбниками не співпрацювали і кримські силовики, здебільшого зберегли вірність присязі.

15:32 Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська висловила свою думку щодо ситуації в окупованому Криму, назвавши його "півостровом страху". "Зараз у Криму люди бояться висловити свою думку, відчувають страх за своє життя і майбутнє, страх сповідувати свою віру та спілкуватися рідною мовою", - цитує слова Лутковської прес-служба. Зокрема, як розповіла омбудсмен, в рамках моніторингу дотримання прав людини в Криму були зафіксовані численні факти обмежень і порушень прав представників кримськотатарського народу та української меншини. "До таких порушень можна віднести викрадення і вбивства кримських татар, які російськими правоохоронцями належним чином не розслідуються; введення заборони на проведення кримськими татарами мирних зібрань і мітингів; притягнення до адміністративної відповідальності учасників маршів проти заборони на в'їзд в Крим Мустафі Джемілєву і т. п.", - зазначила Валерія Лутковська.

15:15 Показаний учора по центральному російському телебаченню фільм "Крим. Шлях на батьківщину" містить, крім іншого, визнання Президента РФ Володимира Путіна про те, як була підготовлена і проведена анексія Криму. На Youtube вже з'явилася відеонарізка епізодів фільму з "одкровеннями" Путіна, так що бажаючим прояснити для себе події річної давності не доведеться переглядати весь "шедевр".

14:58 Свій "кримський фронт" робіт є й у військової прокуратури, прорабатывающей питання українських військовослужбовців, що залишилися на анексованої території. Зокрема, як заявив заступник генпрокурора, головний військовий прокурор України Анатолій Матіос, щодо військових, які не вийшли на континентальну частину України і залишилися в Криму (а це понад 5 тис. осіб усіх видів військ) заведені кримінальні провадження за статтями "державна зрада" і "дезертирство". "Більше 3 тис. людей оголошені підозри, робота в цьому напрямку продовжується, вони будуть нести відповідальність за скоєні злочини", - підкреслив прокурор.

Референдум в Криму: рік потому

14:32 В Міністерстві інформаційної політики щосили намагаються демонструвати, що не дарма їдять свій хліб. Ось і до річниці анексії там підготувалися: як повідомив радник міністра інформполітики з питань інформаційної політики Криму Сергій Костинський, відомство найближчим часом надасть ОБСЄ доповідь про порушення свободи слова і преси на тимчасово окупованій території. "На зустрічі міністра з представниками ОБСЄ буде відбуватися не просто констатація фактів, а повинна бути розроблена дорожня карта того, яким чином протидіяти знищенню свободи слова та останніх незалежних ЗМІ в окупованому Криму", - заявив Сергій Костинський.

14:12 Великий український бізнес, який мав активи у Криму, також постраждав від анексії, однак, намагається як може викрутитися з ситуації. Про це, серед іншого, розповів в інтерв'ю Deutsche Welle голова ради директорів групи компаній Group DF Дмитро Фірташ. "У мене в Криму відібрали облгази, всю інфраструктуру позабирали, мої мережі націоналізували. Заводи поки не чіпають", - заявив бізнесмен. Нагадаємо, найціннішим активом Фірташа на півострові є "Кримський титан", який вважається найбільшим у Європі виробником двоокису титану. Його дійсно не чіпали, так як Дмитро Фірташ успішно перереєстрував підприємство, якому належить до 30% російського ринку діоксиду титану, за законодавством РФ. Втім, бізнесмен стверджує, що у нього не було іншого виходу. "У нас було два шляхи: або втратити цей бізнес і зробити те, що зробили українці на Донбасі, коли вони вивели свої банки, вивели все і перестали пенсіонерам платити зарплати. Я так не можу зробити, тому що у мене там колектив, у мене, вибачте, там 6 тисяч на одному заводі, 4 тисячі на іншому. У загальній складності 10 тисяч працюють на двох підприємствах, і тому, звичайно, я плачу зарплати, звичайно, я дотримуюся тієї ситуації, яка є, інакше неможливо було б працювати", - розповів Фірташ. Як раніше повідомлялося в ЗМІ, майновий комплекс заводу "Кримський титан" в Армянську, в жовтні 2014 р. був переданий в довгострокову оренду московському підприємству ТОВ "Титанові інвестиції".

Референдум в Криму: рік потому

13:51 Між тим, в Кремлі і не намагаються приховувати силовий характер приєднання Криму. Зокрема, як повідомляє Lifenews, до річниці анексії представники силових відомств отримали близько трьохсот медалей "За повернення Криму". Нагороду отримали і колишні "беркутівці", переметнувся на бік загарбників. Що вони думають з цього приводу можна подивитися в сюжеті.

13:29 Коротко, але ємко висловився до річниці анексії голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. "Сподіваюся, що наступну річницю окупації Криму зустрінемо в Гаазі на засіданні Спеціального міжнародного трибуналу над керівниками Росії", - написав Чубаров на своїй сторінці в Facebook.

Референдум в Криму: рік потому

13:15 Один з найбільших сепаратистів, "глава" Криму Сергій Аксьонов продовжує залишатися на увазі. Цього разу він "засвітився" в інтерв'ю BBC. Як передає РІА "Новости", він, зокрема, заявив, що "Крим ніколи в Україну не повернеться - рішення було ухвалене раз і назавжди. Крим повернувся на історичну Батьківщину". "Це був вибір кримчан. Нічого не могло відбутися без підтримки місцевого населення, тому це не було актом агресії, а було актом демократії", - зазначив Аксьонов. Яким чином демократія поєднується з присутністю на ділянках, так і на всій території півострова, збройних "зелених чоловічків", "глава" Криму розповісти не спромігся.

Референдум в Криму: рік потому

12:59 Нагадаємо, що після проведення псевдореферендума події розгорталися стрімко, в першу чергу, з подачі офіційної Москви. Вже 18 березня 2014 р. Президент Росії Володимир Путін схвалив проект договору про приєднання Криму до РФ. 20 березня договір був ратифікований Державною думою Російської Федерації (майже одноголосно - проти виступив тільки Ілля Пономарьов, чотири депутати не голосували), а 21 березня - Радою Федерації і набув чинності після підписання Путіним. 11 квітня відповідні зміни були внесені в Конституцію Росії. Бажаючі оцінити весь цинізм російської влади можуть ознайомитися з повною версією промови Путіна, в якій він схвалив прийняття Криму та Севастополя до складу Російської Федерації:

12:44 А ось і доказ серйозності намірів Євросоюзу відносно Росії і незмінності позиції ЄС щодо Криму! На сайті Європейського союзу з'явилася заява верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федерики Могерини до річниці анексії Криму. І вона закликала країни Організації Об'єднаних Націй до посилення санкцій проти Росії! "Через рік після проведення незаконного і нелегітимного "референдуму" і подальшої незаконної анексії Криму і Севастополя Російською Федерацією, Європейський Союз, як і раніше твердо прихильний суверенітету України та її територіальної цілісності. Європейський Союз не визнає і раніше засуджує цей акт порушення міжнародного права ", - йдеться в повідомленні. Також ЄС в черговий раз заявив про свою стурбованість з-за постійного нарощування військового потенціалу і погіршення ситуації з правами людини на Кримському півострові, в тому числі і запереченням свободи слова та переслідуванням осіб, які належать до нацменшин. Правда, "стурбованістю" Європи українці "наїлися" ще під час Революції гідності, але санкції, безумовно, зайвими не будуть.

Референдум в Криму: рік потому

12:30 Як повідомляє агенція "Кримські новини", сьогодні на саміті Східного партнерства у Ризі буде підніматися питання анексії Криму. "Як очікується, міністри закордонних справ країн-членів Євросоюзу обговорять конфлікт на сході України і відносини Заходу з Росією. Європейські дипломати також планують прийняти спільну заяву до річниці приєднання Криму до Росії", - повідомляє видання. Що саме буде в цьому повідомленні, поки невідомо, але на м'який тон дипломатії ЄС розраховувати Росії не доводиться. Втім, заяви представників світової спільноти досі вкрай мало впливали на політику Кремля.

12:17 Між тим, урочистості в Криму вже почалися, повідомляє "Крим.Реалії". "У кримського парламенту грає духовий оркестр, зібралися близько тисячі осіб, вони тримають в руках велику кількість кримських, російських прапорів, є також кримськотатарські, партії "Єдина Росія", також були помічені прапори руху "Молода гвардія", організації "Опора Росії" і прапори Греції", - повідомляє видання. Здавалося б, при чому тут прапор Греції?

12:02 У Криму святкувати "возз'єднання" з Росією планують протягом кількох днів. "У зв'язку з проведенням заходів, пов'язаних з відзначенням річниці возз'єднання Криму з Росією, Указом Голови Республіки Крим 16 березня поточного року оголошено скороченим робочим днем", - йдеться в повідомленні прес-служби кримського "уряду". Сьогодні ж увечері на площі біля "Державної Ради РК" в Сімферополі відбудуться культурно-масові заходи, після чого в фойє будівлі Парламенту РК" відкриється фотовиставка, присвячена річниці так званої "Кримської весни". А 18 березня в Сімферополі на площі ім. Леніна пройде урочисте зібрання та святковий концерт за участю "зірок вітчизняної естради". Список "зірок" не анонсується, але його нескладно собі уявити. А ось як кримчани раділи результатами "референдуму" рік тому.

11:39 У річницю псевдореферендума Росія вирішила "побрязкати зброєю". Так, згідно з повідомленням BBC-Россия, Президент Росії Володимир Путін віддав наказ привести Північний флот, окремі з'єднання Західного військового округу і ВДВ у повну бойову готовність. "Це зроблено в рамках раптової перевірки", - пояснив міністр оборони РФ Сергій Шойгу.

11:19 До урочистостей, присвячених "повернення" Криму, активно залучають дітей. Зокрема, у всіх кримських школах сьогодні пройшов пропагандистський урок "Крим і Росія - загальна доля". Але це ще не все. Користувачка соцмережі "В контакті" Олександра Крим розмістила відеоролик під назвою "Дитячий флешмоб на честь кримської весни і референдуму". Дійство це сталося ще в суботу 14 березня. Втім, назвати те, що відбувається флешмобом можна з великою натяжкою - скоріше це добре відрепетируваною постановочний номер з піснями і танцями.

11:03 Не зайвим буде нагадати, що, незважаючи на запевнення російських політиків, приєднання Криму до РФ не було мирним і почалося з силового захоплення Верховної ради Криму «зеленими чоловічками». Існує досить свідчень очевидців, а також ряд відеодоказів цього злочину.

10:40 Рівно рік тому, 16 березня 2014 р., в Криму відбувся псевдореферендум про приєднання до Російської Федерації, на якому, за твердженням організаторів за "возз'єднання" проголосували 96,6% жителів півострова. Цьому передувало прийняття 11 березня 2014 р. Верховною радою Криму та Севастопольською міською радою декларації про незалежність. Згідно з документом, у разі прийняття рішення в результаті референдуму увійти до складу Російської Федерації, Крим буде оголошена суверенною республікою і саме в такому статусі звернутися до РФ з пропозицією про прийняття відповідного міждержавного договору. Саме призначення референдуму відбулося всупереч українському законодавству, яке не передбачає місцевих референдумів, (для питань щодо зміни меж України потрібно всеукраїнський референдум). Незважаючи на указ в. о. Президента України Олександра Турчинова про призупинення рішення кримського парламенту, рішення Конституційного суду України, який визнав оголошення референдуму неконституційним, а також позицію Ради безпеки ООН, референдум був проведений. При цьому на нього не були допущені міжнародні спостерігачі, крім лояльних Росії, була присутня велика кількість російських військових, а також безліч фальсифікацій. Кримськотатарське населення півострова бойкотували "референдум".

Референдум в Криму: рік потому