ua en ru

Реальний обмінний ефективний курс гривні за 4 міс. 2012 р. знецінився на 4,7%, - НБУ

У квітні реальний ефективний обмінний курс гривні знецінювався третій місяць поспіль, а всього знецінення реального ефективного курсу з початку року склало 4,7%. Це відбувалося завдяки тим заходам зі зниження інфляції, яке проводив НБУ в минулому і поточному роках. Про це йдеться в офіційному коментарі заступника директора генерального економічного департаменту - директора департаменту економічного аналізу та прогнозування Національного банку України Олександра Петрика, повідомляє прес-служба НБУ.

"Знецінення реального ефективного обмінного курсу, було завдяки тому, що інфляція в Україні в цей період була нижчою, ніж зважена інфляція в країнах - основних торгових партнерах. У квітні ця різниця склала 0,5%, а всього за останні 12 місяців інфляція в Україну була нижчою на 6,6%. Наші дослідження свідчать про те, що основним фактором впливу на стан поточного рахунку платіжного балансу бути умови торгівлі. А вони значно погіршилися в порівнянні з аналогічним періодом минулого року", - заявив Петрик.

Крім того, він додав, що динаміка реального ефективного курсу гривні відповідає фундаментальним умовам економіки Україні: "Динаміка реального ефективного обмінного курсу дуже близько знаходитися до свого дострокового рівноважного рівня. І це є ще одним свідченням того, що поточна динаміка реального обмінного курсу гривні відповідає тим фундаментальним умов, які склалися у вітчизняній економіці".