ua en ru

Реалізація надлишкового військового майна у 2008-2011 рр. принесла держбюджету 1,1 млрд грн, - Рахункова палата

Аудитом ефективності реалізації надлишкового військового майна Збройних сил України встановлено, що вивільнення значної кількості військового майна не зумовило суттєве збільшення надходжень до державного бюджету. Суми грошових надходжень від реалізації військового майна, передбачені законами "Про державний бюджет України на 2010 рік" і "Про державний бюджет України на 2011 рік", становили у 2010 році 277,8 млн грн (або лише 6,8 відс.) та за 9 місяців 2011 року - 269,5 млн грн (або 17,7 відс.), що свідчить про невиконання запланованих показників. Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати.

Фактичні фінансові надходження до державного бюджету від реалізації надлишкового озброєння, військової та спеціальної техніки Збройних сил України за 2008-2011 роки становили 1,1 млрд грн, або лише 12 відс. від залишкової вартості запропонованого до реалізації майна в сумі 9,2 млрд грн.

Причину такого стану аудитори вбачають в існуючій недосконалій нормативно-правовій базі, що регулює процес реалізації військового майна. Позначається на невиконанні планових завдань із реалізації майна також його моральний та фізичний знос, низька конкурентоспроможність на ринку через незадовільний стан озброєння, неузгодженість дій між Міністерством оборони України та уповноваженими підприємствами (організаціями) при забезпеченні проведення ефективної роботи з реалізації вивільненого військового майна.