ua en ru

Реалізація ініціативи Авакова приведе Україну до "поліцейської держави", - юрист

Реалізація ініціативи Авакова приведе Україну до "поліцейської держави", - юрист Фото: Арсен Аваков

Раніше Аваков заявив, що МВС запропонує Раді ввести норму презумпції правоти поліцейського

Юристи побоюються, що реалізація прийняття ініціативи міністра внутрішніх справ Арсена Авакова про "презумпцію правоти" поліцейських приведе Україну до "поліцейського режиму". Про те, які можуть бути наслідки і як будуть реалізовані ці ініціативи РБК-Україна розповіли адвокати Андрій Мамалига і Назар Кульчицький.

Так, за словами адвоката Андрія Мамалиги, подібна ініціатива в подальшому призведе до численних порушень прав людини.

"Наслідки будуть тільки негативні тому, що наша країна, де, на жаль, не діє принцип верховенства права моментально скотиться до поліцейської держави... У нас і так, ми боремося за права людини, щоб якось їх відстояти", - розповів Мамалига.

Крім того, адвокат звинуватив у трагедії, яка сталася в Дніпрі, керівництво Міністерства внутрішніх справ, яке не забезпечило належної підготовки працівникам.

"Я думаю, що власне трагедія, яка сталася в Дніпрі, на мій погляд, з вини керівників у тому числі і Міністерства внутрішніх справ. І вони намагаються це використовувати для чергового "затягування поясів". Я вважаю, це призведе тільки до звуження прав громадян, до порушення прав громадян", - сказав Мамалига.

У свою чергу, адвокат Кульчицький заявив, що на сьогодні і так існує презумпція законності будь-яких дій правоохоронців.

"Не зовсім зрозуміло, яким документом це може бути реалізовано. І так, на сьогодні, існує презумпція законності будь-яких дій (з боку правоохоронців - ред.). Я думаю, що насправді просто треба подивитися, як це буде виглядати на практиці, а не в теорії", - сказав він.

Разом з тим, він додав, що в разі втручання в життя приватної особи з боку представника державної влади, надалі він повинен довести законність своїх дій.

"У будь-якому випадку, якщо відбувається будь-яке втручання в життя приватної особи з боку представника державної влади - в подальшому він повинен довести законність своїх дій, якщо такі дії будуть оскаржені в суді. Але тут, він (Аваков, - ред.) говорить про те, щоб "підкоритися наказу, а потім його оскаржити". І так, на сьогоднішній день є така процедура", - додав він, підкресливши, що в подальшому необхідно дивитися, який проект підготують в МВС.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Міністерство внутрішніх справ України запропонує Верховній Раді України ввести норму презумпції правоти поліцейського.