ua en ru

Розрив економічних зв'язків з РФ згубний для пострадянських економік, - Медведчук

Кількість прихильників євроінтеграції в Молдові стрімко падає - переважна більшість громадян не підтримує приєднання країни до ЄС, але готова підтримати вступ до Митного союзу. Про це у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" пише лідер руху Віктор Медведчук.

За словами політика, за підсумками 2014 р. в Молдові зафіксовано спад економіки, різке падіння експорту і девальвацію національної валюти. "Все це дуже нагадує те, що відбувається в Україні, щоправда, у більш м'якому варіанті. Причина - в розриві торгово-економічних зв'язків з РФ", - упевнений він. Медведчук нагадав, що усталені торгово-економічні зв'язки з РФ забезпечували молдавських сільгоспвиробників постійними замовленнями і гарантували їм присутність на російському ринку збуту. Однак, зазначив він, після підписання Угоди про асоціацію з ЄС Росія, захищаючи свій ринок, ввела заборону на імпорт із Молдови свіжих фруктів, консервів, м'яса, в результаті сільгоспвиробники зіткнулися з проблемою - де і як продати значну частину своєї продукції.

"Кишинів, власне, як і Київ, не зміг переорієнтуватися на європейський ринок. Молдавський експорт в ЄС як і раніше сміховинно малий",- підкреслив Медведчук.

Лідер руху наголосив, що громадяни Молдови повною мірою відчули на собі всі принади євроінтеграційних реформ, а тому немає нічого дивного в тому, що сьогодні Молдову охопили масові акції протесту аграріїв.

"Протестувальники вимагають від уряду активізувати переговори про відновлення поставок молдавської сільгосппродукції на російський ринок", - додав він.

"Негативний досвід євроінтеграції Молдови та України тільки підтверджує правоту експертів: різкий розрив економічних зв'язків з Росією згубний для більшості пострадянських економік", - упевнений Медведчук.