ua en ru

Розмови про курс на членство в НАТО ведуть до ескалації напруги в суспільстві, - Медведчук

Постійні розмови про скасування позаблокового статусу і курс на членство в НАТО ведуть до ескалації напруги в суспільстві, що вигідно "партії війни", яка ратує за введення військового положення. Про це у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" пише лідер руху Віктор Медведчук.

Але, за його словами, це невигідно українцям, у яких після підписання угоди про припинення режиму вогню з'явилася надія, що конфлікт на Донбасі може бути врегульовано дипломатичним шляхом і в Україну повернеться такий довгоочікуваний мир.

Лідер "Українського вибору" нагадав слова голови Верховної Ради Олександра Турчинова про те, що в парламенті є необхідна кількість голосів для скасування позаблокового статусу України.

"Закон "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики", визначає Україну "як європейську позаблокову державу", яка "здійснює відкриту зовнішню політику і прагне до співробітництва з усіма зацікавленими партнерами, уникаючи залежності від окремих держав, груп держав чи міжнародних структур", всього лише уточнює положення Декларації про державний суверенітет України. Зокрема, положення про намір "стати в майбутньому постійно нейтральною державою, яка не бере участі у військових блоках". Але і прем'єр, який запропонував законопроект про скасування позаблокового статусу, і спікер, який заявляє, що для прийняття цього документа є голоси, про Декларацію несподівано "забули", - зазначив він.

Політик упевнений, що українська влада має намір прийняти цей законопроект ще до виборів. "Позиція України щодо євроатлантичної інтеграції сьогодні підтримується більшістю нашого населення", - стверджує спікер.

Не виключено, підкреслює Медведчук, що на підтвердження цієї заяви у нього навіть є дані соцопитувань. "Ось тільки рішення державної ваги не приймаються на їх підставі. У демократичних державах стратегічно важливі питання виносяться на референдум. Але про народне волевиявлення "Народний фронт" теж "забув", - додав він.