ua en ru

Поділ "Укртрансгазу" передбачає можливу приватизацію деяких ПСГ, - ЗМІ

Поділ "Укртрансгазу" передбачає можливу приватизацію деяких підземних сховищ газу. Про це йдеться у листі першого заступника глави Міненерговугільпрому Ігоря Діденка від 14 травня.

Поділ "Укртрансгазу" передбачає можливу приватизацію деяких підземних сховищ газу. Про це йдеться у листі першого заступника глави Міненерговугільпрому Ігоря Діденка від 14 травня. Копія листа є в розпорядженні ZN.UA.

На думку Міненерго, ефективна реформа газового бізнесу "Нафтогазу" можливе тільки при спільних зусиллях з боку України, Євросоюзу та міжнародних фінансових інститутів. Для цього зазначені сторони повинні узгодити основні принципи поділу групи компаній НАК "Нафтогаз України" згідно з Третім енергопакетом.

"В результаті такого поділу повинні бути виділені операційні активи за такими напрямами: транспортування і зберігання природного газу (ГТС і ПСГ); видобуток природного газу; оптова торгівля природним газом; розподіл газу (розподільні газопроводи); поставка газу (роздрібна торгівля)", - йдеться в документі.

На базі виділених активів будуть створені незалежні компанії. Одна з них стане власником ГТС і ПСГ. Держава збереже 100% власності на ці активи.

На основі активів ПАТ "Укртрансгаз" уряд має намір санкціонувати створення двох спільних підприємств з компаніями з Євросоюзу і США (РФ ніде не згадується). Новостворені оператор ГТС і оператор ПСГ будуть орендувати "трубу" і газосховища у державної компанії-власника.

Примітно, що в ПАТ "Підземні сховища газу України" будуть включені не всі ПСГ, а тільки ті, які отримають статус "стратегічно важливих". Інші підземні газосховища мають намір виставити на приватизацію.

Правда, щоб виставити на продаж ПСГ, спочатку потрібно в законодавчому порядку виключити його зі списку "не підлягають приватизації стратегічних підприємств-об'єктів ГТС.

Також передбачається, що компанія-оператор української ГТС укладе нові договори з операторами ГТС Словаччини, Польщі та Угорщини.

Про юридичних і технологічних нюансах такого поділу "Укртрансгазу" предметно мова поки не йде.
Але складно уявити українську газотранспортну систему без підземних сховищ газу, завдяки яким ГТС згладжувала усі проколи сусідів і регулювала режим газопостачання як в Україну, так і в Європу.

З іншими компаніями, що входять в холдинг "Нафтогаз України", мають намір "розправитися" приблизно так.