ua en ru

ФБР запропонувало розблокувати iPhone терориста ізраїльській IT-компанії

ФБР запропонувало розблокувати iPhone терориста ізраїльській IT-компанії Фото: вуличні акції солідарності з Apple Inc. у США (Reuters)

Про це з посиланням на місцеву газету Yedioth Ahronoth повідомляє Reuters

Ізраїльська компанія Cellebrite, постачальник програмного забезпечення для судово-медичної експертизи, допомагає Федеральному бюро розслідувань (ФБР) США розблокувати iPhone одного зі стрілків у Сан-Бернардіно. Про це з посиланням на місцеву газету Yedioth Ahronoth повідомляє агентство Reuters.

Як зазначають неназвані джерела видання в галузі, якщо програмістам Cellebrite вдасться розблокувати пристрій, то ФБР більше не потребуватиме допомоги корпорації Apple.


Своєю чергою, представники Cellebrite відмовилися від коментарів щодо цього питання.

Cellebrite - дочірня компанія японської Sun Corp. (6736.T), працює у двох основних напрямках. Її програми для судово-медичних експертиз використовуються правоохоронними органами, військовими і розвідкою для вилучення даних з мобільних пристроїв. Друге джерело доходів ізраїльської IT-компанії - розробка технологій для мобільних рітейлерів.

Раніше уряд США попросив федерального суддю скасувати судове слухання щодо вимоги до Apple допомогти ФБР розблокувати iPhone, використаний терористами в Сан-Бернардіно. Міністерство юстиції США заявило в суді про намір перевірити можливий метод для доступу до даних на телефоні. Так, американський уряд просить суд скасувати попередньо призначені слухання і призначити звіт про стан справи на 5 квітня.

Втім, Apple виступила проти запиту, стверджуючи, що ця необґрунтована вимога загрожує конфіденційності та безпеці даних мільйонів користувачів iPhone.

Каліфорнійський суд 16 лютого зобов'язав Apple Inc. змінити програмне забезпечення у смартфоні моделі iPhone 5c таким чином, щоб слідчі ФБР могли підібрати пароль до смартфону одного із двох терористів, які у грудні 2015 розстріляли в Сан-Бернардіно 14 людей і поранили 21. У відповідь глава "яблучної" компанії Тім Кук заявив, що рішення суду загрожує безпеці клієнтів Apple.

Пізніше суд міста Нью-Йорка відмовився зобов'язати компанію Apple допомагати ФБР у зломі мобільного телефону, який належав обвинуваченому у справі про наркоторгівлю.

Як повідомлялося напередодні, ФБР знайшло спосіб розблокувати iPhone терориста без допомоги Apple.