ua en ru

Розстрочення та іпотека: умови змінилися

Ще в минулому році забудовники активно рекламували продаж квартир в розстрочку, а банки - іпотечні кредити. Сьогодні умови оплати вартості житла частинами змінилися. ІАП «Столична нерухомість» розбирався, які умови придбання житла в кредит з допомогою банків чи в розстрочку від забудовника.

Ще в минулому році забудовники активно рекламували продаж квартир в розстрочку, а банки - іпотечні кредити. Сьогодні умови оплати вартості житла частинами змінилися. ІАП «Столична нерухомість» розбирався, які умови придбання житла в кредит з допомогою банків чи в розстрочку від забудовника.

Умови розстрочення змінилися

За даними ІАП «Столична нерухомість» за останні півроку забудовники стали надавати розстрочку платежів лише до введення будинку в експлуатацію.

І тільки одиниці компаній пропонують фіксацію вартості до завершення будівництва будинку. В основному неоплачені квадратні метри доведеться викуповувати за поточною ціною житла на момент внесення платежу. Що стосується вимог, які пред'являються до покупця, то в основному це 50%-70% оплата вартості квартири і далі внесення суми, що залишилася, рівними частинами щомісячно або щоквартально до введення житла в експлуатацію.

«У різних забудовників були зміни умов надання розстрочки протягом цього року. В силу нестабільності національної валюти, практично всі забудовники зараз відмовилися від фіксації цін у гривні», - говорить Оксана Забуруева, керівник відділу продажів Obolon Residences. Але разом з тим, експерти відзначають, що з забудовниками сьогодні можна домовлятися. Практично всі готові укладати індивідуальні договори, в яких можливо прописати менший початковий внесок, збільшити термін розстрочки або отримати інші преференції від забудовника.

Непопулярна іпотека

Отримати іпотечний кредит в Україні де-юре залишається можливим. І перелік банків, готових кредитувати купівлю житла досить широкий. Але, по-перше, мало хто погодиться оформляти кредит під ті відсотки, які сьогодні пропонують банки (середня ефективна річна ставка складає 23%). А по - друге, навіть ті сміливці, які на це вирішуватися не факт, що зможуть виконати всі вимоги банку.

Так, наприклад, державний «Укргазбанк» кредитує купівлю житла на первинному ринку у низки компаній-партнерів. Розраховувати на отримання кредиту позичальник, який вносить не менше 30% вартості квартири, і має високий офіційний щомісячний дохід. Кредит можна отримати максимум на 20 років. Що стосується процентних ставок, то вони залежать від об'єкта кредитування (для деяких партнерів банку діють спеціальні умови) і стартують від 11% річних на перші 3 роки, і за 20,5% річних на наступні 17 років. «Ощадбанк» пропонує іпотеку на покупку житла, як на первинному, так і вторинному ринку нерухомості. Так, для покупки квартири в новобудові потрібно внести від 10% вартості житла. Термін надання кредиту - до 20 років. Процентна ставка - 19,5% річних. Аналогічні умови і при покупці житла на вторинному ринку, але тут доведеться «віддати» банку 19% в рік. Умови до позичальника, які, в першу чергу, стосуються рівня офіційного доходу і в цьому банку, як і у всіх інших - дуже високі.

Іпотека або розстрочка?

За словами експертів, відсоток покупки житла в кредит зараз - дуже незначний: в основному люди повністю оплачують вартість квартири або користуються розстроченням. «Інвестори вважають за краще оплатити повну вартість квартири і не зв'язувати себе зобов'язаннями в період нестабільності», - говорить Оксана Забуруева. «Зараз невелика кількість клієнтів користується іпотекою. Більшість обирає розстрочку від забудовника або ж 100% передоплату. Тенденція така, що зараз купують квартиру люди, які можуть розрахуватися за неї в найближчій перспективі. Інвестор обирає зручний для себе спосіб оплати: розстрочка з щомісячними платежами, поквартальними платежами або ж 100% передоплата», - додає Оксана Голобородько, начальник департаменту продажів корпорації «Укрбуд».

Розстрочка: про що потрібно знати

Зважившись придбати житло з поетапним внесенням платежів забудовнику необхідно пам'ятати про існуючі ризики. «У класичному вигляді розстрочка від забудовника можлива тільки до введення житлового комплексу в експлуатацію. Всі відстрочені платежі після цього моменту - операція кредитування, яка повинна здійснюватися не забудовником, а фінансовою компанією, яка має відповідну ліцензію», - говорить директор відділу продажів ЖК ParkStone " Дмитро Шостя.

Експерт вважає, що перше, на що варто звернути увагу - чи є в структурі угоди фінансова компанія. По-друге, яке відношення вона має до забудовника, не є фіктивним посередником. По-третє, на якій стадії будівництва знаходиться об'єкт чи секція, для якої пропонується така тривала розстрочка.

«Якщо мова йде про 40-60% готовності, інвестувати у такий об'єкт не рекомендується», - говорить експерт. За словами Шості, причиною для занепокоєння може бути нестабільний фінансовий стан забудовника, який через інструменти розстрочки намагається залучити інвесторів в умовах економічної кризи і виманити з них хоч якісь гроші. Які далеко не факт, що підуть на добудову будинку, в який були проінвестовані кошти.
Джерело: Столична нерухомість