ua en ru

Розслідувати справу Пашинського заважає депутатський імунітет, - кандидат на посаду керівника ДБР

Розслідувати справу Пашинського заважає депутатський імунітет, - кандидат на посаду керівника ДБР Фото: Сергій Пашинський

Експерти прокоментували інцидент з Пашинським

Для більш ефективного розслідування таких справ, як інцидент з участю нардепа Сергія Пашинського, необхідно спростити процедуру позбавлення депутатів імунітету. Про це в коментарі українським ЗМІ заявила кандидат на посаду директора Державного бюро розслідувань (ДБР) Ольга Варченко.

"Хочу підкреслити, що важливий аспект розслідування справ такої категорії - це механізм зняття недоторканності. У нашій країні давно виникла необхідність спростити процедуру притягнення депутатів до кримінальної відповідальності, тим більше за вчинення злочинів проти особистості", - прокоментувала справу Пашинського Варченко, яка зараз очолює одне з управлінь департаменту ГПУ.

На її думку, в цій справі більше піару, ніж реальних слідчих дій. "Ми повинні не займатися піаром, а показувати конкретні результати, доводячи суспільству, що перед законом повинні відповідати усі - і пересічні громадяни, і народні депутати. Пройшло вже досить багато часу, і, по-моєму, пора звітувати перед суспільством, а не створювати інформаційні приводи", - заявила вона.

У той же час доцент Київського університету ім. Тараса Шевченка Григорій Усатий, який також претендує на керівну посаду в ДБР, вважає дії Пашинського наслідком службового злочину міністра внутрішніх справ Арсена Авакова:

"У цій справі є два важливих питання: чи правомірно застосував зброю Пашинський і як в нього опинилась зброя. І через ці питання можна було підійти до проблеми глобального рівня, скажімо, наскільки правильно, що у нас масово роздається зброя і чи не міститься в діях міністра внутрішніх справ, який видавав цю зброю, нагороджував, ознак самостійного складу злочину. Це питання було б набагато цікавіше".

Як відомо, триває конкурс на керівні посади в Державне бюро розслідувань. Зараз комісія вже відібрала 19 кандидатів для подальших випробувань. Саме ДБР має розпочати свою роботу до кінця 2017 року, позбавивши Генпрокуратури функції досудового розслідування.