ua en ru

Розслідування катастрофи МН17: названі імена головних підозрюваних

Розслідування катастрофи МН17: названі імена головних підозрюваних Фото: уламки на місці катастрофи МН17 (Marcel Research flickr)

17 липня 2014 року в Донецькій області був збитий пасажирський літак Boeing, загинули 298 осіб

Нідерландське видання незалежних журналістських розслідувань Zembla оприлюднило імена головних підозрюваних у справі збитого літака Boeing 777 компанії "Malaysia Airlines", який виконував рейс Амстердам - Куала-Лумпур, над Донбасом в 2014 році, передає "Радіо Свобода".

У статті зазначається, що Служба безпеки України (СБУ) визначила групу з семи осіб, причетних до краху літака. Згідно з інформацією видання, у списку фігурують імена російських військових Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), Сергія Дубинського, Миколи Ткачова.

При цьому нідерландське видання спирається на дані, озвучені в інтерв'ю екс-головою СБУ Валентином Наливайченко, який очолював СБУ у той час, коли сталася аварія літака, а також екс-головним слідчим СБУ Василем Вовком. Зазначено, що СБУ надала слідству численні матеріали, включно із 150 тисячами записів перехоплених телефонних розмов.

Повідомляється, що команда слідчих сконцентрувалась не на тих, хто конкретно обслуговував російський ракетний комплекс "Бук", з якого був збитий літак МН-17, а на особах, хто керував збройною змовою на Донбасі.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року в Донецькій області був збитий пасажирський літак Boeing 777, загинули 298 осіб. У вересні 2016 року представники міжнародної слідчої групи заявили, що літак був збитий ракетою з комплексу "Бук", привезеною з Росії в Первомайський район Донецької області, який вже перебував під контролем терористів.

У липні Україна і Нідерланди підписали договір про співробітництво у справі про катастрофу. Міністр безпеки та юстиції Нідерландів Стеф Блок і міністр юстиції України Павло Петренко підписали двосторонню угоду про правове співробітництво у справі про катастрофу MH17. Договір передбачає, що судове переслідування підозрюваних у катастрофі MH17 буде вестися від імені всіх 298 жертв.