ua en ru

Розслідування справ Майдану не буде швидким, але справедливість і закон будуть встановлені, - Луценко

Розслідування справ Майдану не буде швидким, але справедливість і закон будуть встановлені, - Луценко Фото: Юрій Луценко

З початку розслідування "майданівських" проваджень правоохоронними органами скеровано до суду 147 обвинувальних актів щодо 228 осіб

Розкриття злочинів проти учасників Майдану невідворотне, але потребує часу. Про це заявив Генеральний прокурор Юрій Луценко під час звіту у Верховній Раді, розповідаючи про успіхи ГПУ по цих справах.

"Активізовано розкриття злочинів, пов’язаних із перешкоджанням мирним акціям протесту на Майдані. З початку розслідування "майданівських" проваджень правоохоронними органами скеровано до суду 147 обвинувальних актів щодо 228 осіб, з яких слідчими прокуратури – 126 актів стосовно 192 осіб. З них за час мого перебування на посаді Генерального прокурора до суду надіслано 31 обвинувальний акт щодо 70 осіб", - доповів Луценко.

Серед них до суду направлено обвинувальний акт стосовно екс-керівника київської міліції, відповідального за силове захоплення Майдану 30 листопада 2013 року, екс-першого заступника губернатора Одеської області, причетного до організації 19 лютого 2014 року масових заворушень та інші. По цій категорії справ судами вже засуджено 42 особи.

"Я добре розумію і вимагаю від підлеглих дати оцінку організації злочинів проти Майдану. Одразу після розгляду справи про державну зраду до суду піде справа щодо Януковича по Майдану. Ми діятимемо крок за кроком. Справедливість і Закон будуть встановлені", - запевнив Луценко.

Генеральний прокурор уточнив, що справа по злочинам проти Майдану, фігурантами якої є Янукович і Захарченко, буде направлена до суду одразу після завершення розгляду справи про державну зраду. В іншому випадку ці справи мають бути об’єднані.

Він уточнив, що процес не буде швидким, і Україна тут не унікальна. "Навіть у Сполучених Штатах Америки – наддержаві, що має доступ до відстеження руху грошей та інформації по всій планеті, Павла Лазаренка судять сім років. Не знаю, скільки часу в наших умовах йтимуть суди у нас. Але за цей рік ми зробили все, щоб вони нарешті почалися", - заявив голова ГПУ.