ua en ru

Розслідування АМКУ щодо ДТЕК може мати політичне підґрунтя, - експерт

Розслідування Антимонопольного комітету України щодо ДТЕК може мати політичне підґрунтя. Таку думку "Енергетиці України" висловив виконавчий директор Енергетичної асоціації України Юрій Кияшко.

"Думаю, що це пов'язано з політикою, з переділом власності. Тому що підстав вважати монополістом компанію немає", - підкреслив він.

Експерт вважає, що з боку ДТЕК відсутня монополізація ринку як така.

"Щоб бути монополістом, треба виробляти третину товарної продукції, а у цієї компанії частка близько 27%. Якщо хтось вважає, що вони монополісти - добре, АМКУ проведе розслідування, але я думаю, що воно не буде мати ніяких наслідків для ДТЕКу. Результат цього розслідування буде нульовий", - спрогнозував він.

Він пояснив, що енергоринок працює на основі цінових заявок виробників електроенергії.

"При цьому вибирається енергоблок з мінімальною ціною. Довести тут якісь узгоджені дії - думаю, що це неможливо", - підкреслив експерт.

Він також зазначив, що АМКУ і Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг мають всі необхідні повноваження, щоб не допустити зловживань серед учасників ринку.

"Вони зобов'язані за цим слідкувати. Антимонопольний комітет - в його обов'язки входить моніторинг цін, і якщо вони щось помітили - Нацкомісія як регулятор може і повинна відреагувати змінами в тарифи", - пояснив він.

Нагадаємо, АМКУ почав розгляд питання про монопольне становище енергохолдингу ДТЕК на ринку електроенергії. Як повідомив голова АМКУ Юрій Терентьєв, рішення про відкриття справи прийняв державний уповноважений за підсумками засідання АМКУ 17 вересня, що проводилося в закритому режимі.