ua en ru

Розбіжності прогнозів з кредитоспроможності країн з розвиненою економікою продовжують збільшуватися, - Fitch

Розбіжності прогнозів з економіки і кредитоспроможності суверенних емітентів ринків і країн, з розвиненою економікою продовжують збільшуватися. Про це йдеться в звіті Fitch Ratings «Огляд і прогноз з суверенних рейтингів - контраст прогнозів з кредитоспроможності».

«Що стосується країн з розвиненою економікою, то кредитоспроможність суверенних емітентів в єврозоні піддається найсильнішому ринковому нагляду і тиску в області фінансування. Фундаментальні чинники кредитоспроможності країн єврозони сильніші, ніж можна судити по поточних рівнях вартості ризику, але Fitch вважає кризу за системну з огляду на те, що він відображає стурбованість з приводу життєздатності євро плюс чинники вразливості, характерні для країн окремо», - йдеться в огляді.

Упевненість в стійкості державних фінансів і якості банківських активів залишиться слабкою, а показники кредитоспроможності продовжуватимуть погіршуватися до тих пір, поки економічне відновлення не стане стійким, особливо в «периферійних» економіках єврозони. В результаті вірогідні подальші епізоди виняткової ринковою волатільності. Більш того, поки не з'явиться більше ясності відносно механізму європейської стабільності (ESM), на упевненості інвесторів продовжуватиме позначатися стурбованість в плані намірів влади відносно приватних кредиторів.

З урахуванням вищесказаного Fitch бачить ризик того, що інші члени єврозони будуть вимушені шукати фінансової підтримки від ЄС і МВФ. Проте, не дивлячись на поширену думку, що з'являється, Fitch чекає, що хоча єврозоні буде не легко вийти з ситуації, що створилася, розкол в результаті системних суверенних боргових дефолтів або трансформація в «Сполучені Штати Європи» не відбудуться. Крім того, макроекономічні дисбаланси, особливо в «периферійних» економіках єврозони, почали виправлятися на тлі зростання приватних і державних накопичень і поліпшень конкурентоспроможності, пов'язаних із утриманням заробітної плати і структурними реформами.