ua en ru

Ракета-носій Falcon Heavy виведе на орбіту Землі атомний годинник NASA

Ракета-носій Falcon Heavy виведе на орбіту Землі атомний годинник NASA Фото: Національне управління по аеронавтиці і дослідженню космічного простору (pixabay.com/FitzFox)

Новий атомний годинник від NASA здатний працювати мільярди років

Другий запуск надважкої ракети-носія Falcon Heavy виведе на позаземну орбіту атомний годинник за замовленням NASA, що дозволить космічну навігацію. Про це повідомляє Голос Америки.

Ракета Falcon Heavy здатна вивести в космос 64 тони вантажу, далеко за межі земної орбіти. Наступний запуск запланований на червень. На борту буде годинник, якій забезпечить космічну навігацію, а значить зробить польоти простіше.

Так звані Deep Space Atomic Clock (DSAC) набагато менше, ніж пов'язані з Землею атомні годинники, набагато точніше інших і більш стійкі до навантажень і космічних подорожей, ніж будь-які годинники, коли-небудь створені.

Згідно з заявою NASA, очікується, що протягом дня очікується втратити не більше 2 наносекунд (2 мільярди в секунду).

В електронному листі, Ендрю Гуда, представника лабораторії реактивного руху, кажуть, що перший DSAC відправиться з другим запуском Falcon Heavy, який запланований на червень.

Атомний годинник - потужний прилад вимірювання часу, який коли-небудь створювали люди. Годинники працюють, спостерігаючи за атомами, наприклад, по випромінюванню в космосі, за зміною випромінювання світла і кольору, тощо.

Такі атомні годинники на Землі можуть працювати мільярди років. Після запуску DSAC буде проходити тестування близько року, щоб перевірити продуктивність апарату.

Нагадаємо, в ніч на 7 лютого SpaceX провела перший запуск ракети-носія Falcon Heavy з мису Канаверал у Флориді, два з трьох прискорювачів першого ступеня успішно одночасно приземлилися на посадкові майданчики.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що 6 лютого компанія Ілона Маска SpaceX запустила важку ракету-носій Falcon Heavy з автомобілем Tesla всередині.