ua en ru

У Раді виступили проти поширення дії е-декларування на всіх громадян

У Раді виступили проти поширення дії е-декларування на всіх громадян Фото: Геннадій Ткачук

Група народних депутатів - Геннадій Ткачук, Ірина Суслова, Олександр Жолобецький Олександр Лівік - виступили проти поширення дії е-декларування на членів антикорупційних громадських організацій і всіх громадян. Про це у себе в Facebook написав нардеп Геннадій Ткачук.

"Ми, народні депутати України, об'єдналися, щоб протистояти спробам дискредитувати систему електронного декларування станів чиновників, шляхом поширення її дії на всіх громадян України", - заявив Ткачук.

За словами нардепа, в парламент вже поданий законопроект №5318, який пропонує поширити дію е-декларування на членів громадських організацій, які ведуть боротьбу з корупцією і виконавців, замовлених ними робіт.

"Вважаємо, що така ініціатива не тільки спотворює сенс електронного декларування, але і не дозволяє правоохоронцям дати належну правову оцінку діям чиновників, які мають стан незрозумілого походження", - підкреслив депутат.

Він зазначив, що мета е-декларування - це системна боротьба з корупцією серед чиновників шляхом виявлення осіб, які отримують неправомірну вигоду. При цьому подача електронних декларацій - лише перший крок у досягненні цієї мети.

"Необхідні рішучі заходи з боку правоохоронців по виявленню корупціонерів та притягнення їх до відповідальності. Саме на це має бути спрямовано увагу влади і громадськості. Натомість законопроект №5318 відволікає нашу увагу і намагається спрямувати зусилля в іншу сторону", - заявив Ткачук.

Ми, народні депутати України, об’єднались, щоб протистояти спробам дискредитувати систему електронного декларування стат...

Опубліковано Геннадієм Ткачуком 9 листопад 2016 р.

На його думку, значне розширення кола декларантів автоматично позбавить сенсу роботу Національного агентства з питань запобігання корупції та інших контролюючих установ: проаналізувати десятки мільйонів декларацій буде просто неможливо. Таким чином, замість реальної ефективної антикорупційної боротьби на певній ділянці зусилля будуть розпорошені, і на виході вийде нульова ефективність.

"Автори змін законодавства щодо електронного декларування нав'язують думку, що, якщо звичайний громадянин не зможе довести походження своїх доходів, то він нічим не відрізняється від чиновника-корупціонера. Це поставить в один ряд доларових мільйонерів і звичайних працівників, які в силу ряду причин отримують "тіньові" зарплати. Крім того, відкриття даних про стан простих людей зробить їх жертвами криміналітету: на відміну від багатіїв вони не зможуть забезпечити надійну охорону своїх заощаджень", - упевнений нардеп.

Він наполягає: поширення електронного декларування на інші категорії громадян можливо в майбутньому, але для цього в державі повинні відбутися істотні зміни. Насамперед, слід стимулювати роботодавців платити найманим працівникам "білу" зарплату, з якої будуть надходити податки. За словами депутата, це не відбудеться за тиждень або місяць: потрібні комплексні довгострокові заохочувальні заходи, ефективність яких проявиться через декілька років. Тільки після цього є сенс дискутувати про розширення сфери дії е-декларування.

"Ми підкреслюємо, що не будемо підтримувати законопроект №5318 під час голосування та закликаємо до цього своїх колег. Також застерігаємо певні політичні сили і окремих народних обранців від ініціатив, які мають на меті нівелювання сенсу е-декларацій і фактично сприяють захисту корупціонерів", - підсумував Ткачук.