ua en ru

У Раді вимагають розібратися з ситуацією навколо ринку "7 кілометр"

Народні депутати вимагають розібратися з ситуацією навколо ринку "7-й кілометр" в Одеській області з тим, щоб зберегти робочі місця працівникам найбільшого ринку в Європі. З відповідною заявою ряд народних обранців виступили на брифінгу в парламенті.

Зокрема, депутат групи "Відродження" Василь Гуляєв, який обирався в Раду по 140 округу Овидипольского району Одеської області, на якій знаходиться ринок "7-й кілометр", закликав до стабілізації обстановки і зазначив, що вихід ситуації з-під контролю може загрожувати наслідками не тільки Одеської області.

"Ми разом з Антоном Кіссе на цих вихідних були на зборах працівників "7-го кілометра". Вони стурбовані, звернулися до мене як до народного депутата-мажоритарника цього округу з проханням донести до органів прокуратури, до Міністерства внутрішніх справ, розібратися в цьому питанні "7-го кілометру". Це найбільший ринок в Україні і в Європі. Сьогодні на "7-му кілометрі" працює близько 60 тис. чоловік. Кожен день цей ринок відвідує 200 тис. осіб. І сьогодні невстановлені особи намагаються захопити його", - заявив Гуляєв.

Депутат також звернув увагу, що на ринку "7-й кілометр" працюють люди не тільки Одеської області, а й з інших регіонів України, що загрожує наслідками для всієї країни.

"Сьогодні, якщо тільки якусь іскру там запалити, то можуть початися проблеми не тільки в Одеській області, але і проблеми скрізь. Я прошу всі органи влади, прокуратуру, МВС, розібратися, призначити комісію і прийняти конкретні жорсткі заходи, щоб залишилися робочі місця і щоб люди могли відвідувати ринок", - підкреслив нардеп.

Інший одеський депутат-мажоритарник (фракція БПП) Геннадій Чекіта заявив, що суперечки навколо "7-го кілометра" повинні перейти в юридичне поле.

"Це дуже важливий об'єкт з точки зору соціальної та комерційної (сторони, - ред.) для міста Одеси. І мені дуже хотілося б, щоб ці розбірки були в площині юридичній, а не в площині "7-го кілометра"... Я проти того, щоб на сьогоднішній день рейдерство, яке існує, отримувало позитивний напрямок в нашій країні", - заявив депутат.

Як зазначила позафракційний депутат Ірина Суслова, ситуація з "7-м кілометром", на жаль, типова для України і потребує глобального вирішення.

"Згідно з цією ситуацією, яка склалася не тільки з 7-м кілометром", а відбувається в цілому в Україні з бюджетоутворюючими підприємствами, ми хочемо звернутися до президента України як гаранта Конституції і гаранта прав людини", - зазначила Суслова.

На думку депутатів, указами президента слід створити постійно діючий антирейдерський орган, наділений повноваженнями невідкладно реагувати і карати за рейдерство, а також громадську раду при президентові з питань боротьби з рейдерством.

"Я переконана, що в парламенті, ми знайдемо підтримку депутатів і створимо аналогічний орган у парламенті, щоб боротися з цим (рейдерством, - ред.) більш системно", - заявила депутат.

Також у депутатів є намір створити ТСК, де, зокрема, будуть обговорюватися питання і щодо "7-го кілометра". Його озвучив нардеп від "Народного фронту" Євген Дейдей.

"Ми отримуємо як депутати масу звернень від людей з приводу подібних рейдерських захоплень по всій країні. 7-й кілометр - це тільки один з інцидентів, який ми можемо сьогодні спостерігати... Враховуючи обставини і бік проблем, ми колегіально прийняли рішення про створення ТСК з питань рейдерських захоплень. Крім цього, вже сьогодні є напрацювання щодо створення так званої депутатської платформи боротьби з рейдерськими захопленнями. Відразу скажу, що перші кроки вже зроблені", - заявив нардеп.

Нагадаємо, раніше в ЗМІ повідомлялося, що ринок "7 кілометр" зазнав рейдерської атаки. Директор ринку Василь Мозгальский звинуватив в організації захоплення і підробці документів Віктора Добрянського.

Зазначимо, ринок "7-й кілометр" носить офіційну назву ТОВ "Промтоварний ринок". Це найбільший оптово-роздрібний ринок України і найбільший в Європі. Він утворився в 1989 році в 7 км від Одеси в Овідіопольському районі на занедбаному полі, звідки і пішла неофіційна назва.