ua en ru

У Раді сумніваються у голосуванні за оновлення ЦВК восени

У Раді сумніваються у голосуванні за оновлення ЦВК восени Фото: будівля ЦВК (УНІАН)

Нардеп Винник вважає, що оновлювати Центрвиборчком потрібно було з 2015 року

У Раді сумніваються в голосуванні за оновлення Центральної виборчої комісії (ЦВК) восени. Про це сказали кілька народних депутатів, пише РБК-Україна в своєму матеріалі "Кінець канікул: чим займеться Верховна рада на осінній сесії".

Зокрема, екс-голова Комітету виборців України (КВУ), народний депутат Ігор Попов прогнозує, що після тривалих дискусій ситуація не зміниться. Він вважає, що склад ЦВК зараз розглядають виключно з політичних міркувань, виходячи з того, "кого саме з кандидатів у президенти новий або старий склад Комісії зможе далі захищати".

"Буква закону і логіка показують, що новий Центрвиборчком потрібно формувати за квотами відповідно до кількості діючих депутатів фракцій. Але ж ЦВК формується на сім років уперед, і рейтинги політичних партій, очевидно, не відповідають розміру нинішніх фракцій", - зазначає Попов.

У свою чергу, член фракції БПП Іван Винник також сумнівається, що парламент зможе перезавантажити склад Центрвиборчкому.

"Фактично ми вже знаходимося у передвиборчому процесі. Традиційно ЦВК як орган, який визнає особи обраними на посаду народних депутатів або президента, не може бути предметом політичних дискусій напередодні такого важливого політичного процесу", - сказав депутат.

Винник вважає, що оновлювати Центрвиборчком потрібно було з 2015 року.

"Тоді вікно можливостей було відкрито, але зараз воно закрите", - упевнений депутат.

До того ж, на думку Винника, значення ЦВК дещо перебільшено в частині забезпечення необхідного результату окремим політичним силам.

"Насправді, якщо фальсифікації трапляються на виборах, вони трапляються не на рівні Центральної виборчої комісії, а на рівні дільничних або окружних виборчих комісій. А ЦВК, власне, констатує інформацію, доставлену на паперових носіях безпосередньо з районів", - зазначив нардеп.

Нагадаємо, 3 серпня ЦВК України погодила обсяги видатків для проведення виборів президента і народних депутатів України.