ua en ru

Раді рекомендують вдосконалити розгляд клопотань про негласні слідчі дії

Раді рекомендують вдосконалити розгляд клопотань про негласні слідчі дії Фото: парламент (РБК-Україна)

Законопроект рекомендується прийняти за основу

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній раді прийняти за основу законопроект №8555 щодо вдосконалення порядку розгляду клопотань про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій. Про це повідомляє інформаційне управління Апарату ВР.

Проектом пропонується викласти частину п’яту статті 248 Кримінального процесуального кодексу у новій редакції. Зокрема, пропонується передбачити, що у разі відмови у задоволенні клопотання про дозвіл на проведення негласної слідчої (розшукової) дії слідчий прокурор не має права повторно звертатися до слідчого судді з клопотанням про дозвіл на проведення негласної слідчої (розшукової) дії, якщо у клопотанні не зазначені нові обставини, які не розглядалися слідчим суддею.

Автори проекту обґрунтували його прийняття необхідністю вдосконалення порядку розгляду таких клопотань з огляду на те, що на практиці досить часто ініціатори клопотання, ігноруючи рішення слідчого судді про відмову у задоволенні клопотання, неодноразово звертаються з тим же самим клопотанням, навіть не усунувши недоліки, які були причиною відмови.

"Право повторного звернення з тим самим клопотанням про дозвіл на проведення негласних слідчих (розшукових) дій призводить до зловживань з боку слідчих, порушень прав особи, щодо якої проводяться такі дії, і ставить під сумнів взагалі обґрунтованість і необхідність проведення таких дій", - сказано у повідомленні.

Нагадаємо, у травні глава комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правової діяльності Андрій Кожем'якін заявив про рішення комітету не розглядати законопроекти, поки депутати в інших комітетах вносять поправки в Кримінальний кодекс не законами.