ua en ru

Раді пропонують ввести кримінальну відповідальність за вандалізм

Народний депутат з фракції Партії регіонів Олександр Фельдман пропонує Верховній Раді України ввести кримінальну відповідальність за осквернення або руйнування будівель та інших споруд, у тому числі пам'ятників.

Народний депутат з фракції Партії регіонів Олександр Фельдман пропонує Верховній Раді України ввести кримінальну відповідальність за осквернення або руйнування будівель та інших споруд, у тому числі пам'ятників. Про це йдеться в законопроекті про внесення змін до статті 194 Кримінального кодексу України (щодо відповідальності за вандалізм), текст якого оприлюднений на сайті парламенту.

Як зазначає автор законопроекту у пояснювальній записці до документу, відповідно до статистики Міністерства внутрішніх справ України, за 2012 р. було вчинено 70 тис. 176 злочинів у громадських місцях, у порівнянні з 8 тис. 534 випадками у 2011 р.

"Тобто, динаміка характеризується тенденцією до збільшення на 2,4%", - зазначає автор.

Тому даний проект закону більш чітко визначає предмет злочинного посягання та способи вчинення вандалізму. Так, до предмету злочинного посягання відносяться: громадські місця, єдина транспортна система, об'єкти, розміщені в них (сидіння, поручні, вікна), приватні автомобілі, стіни будинків, культових споруд, пам'ятників, які не включені до Державного реєстру національного культурного надбання, меморіальні споруди, ліфти, приватні автомобілі, об'єктах, розміщених у громадському транспорті.

Способи вчинення вандалізму: осквернення, пошкодження, знищення.

Також законопроект пропонує внести доповнення до статті 194 Кримінального кодексу України, згідно з яким "вандалізм, тобто осквернення, пошкодження або руйнування будівель та інших споруд, у тому числі пам'ятників, які не включені до Державного реєстру національного культурного надбання, а також об'єктів єдиної транспортної системи, їх складових частин та іншого майна, розміщеного у громадських місцях, караються штрафом до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1,7 тис. грн) або громадськими роботами на строк від 150 до 300 годин, або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк.

Ці ж дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або здійснені з політичних, ідеологічних мотивів, з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості, ворожнечі чи ненависті по відношенню до певної соціальної групи, пропонується карати штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів (8,5 тис. - 17 тис грн) або обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

"Прийняття законопроекту дозволить законодавчо врегулювати ряд проблем, пов'язаних з конституційним правом громадян на охорону суспільної моралі, захистом від злочинних посягань на споруди, будівлі, громадські місця та об'єкти, що розміщені в них, запобіганням розповсюдженню расової, національної чи релігійної нетерпимості, ворожнечі чи ненависті до певної соціальної групи", - зазначає автор законопроекту у пояснювальній записці.