ua en ru

Раді пропонують посилити кримінальну відповідальність за опір правоохоронцям

Раді пропонують посилити кримінальну відповідальність за опір правоохоронцям Фото: Рада може посилити відповідальність за опір правоохоронцям

Пропонується ввести штрафи до 510 гривень за образу правоохоронця

Верховній Раді України пропонують посилити кримінальну відповідальність за опір співробітникам правоохоронних органів. Відповідний проект закону №5110 був зареєстрований в парламенті 9 вересня 2016 року.

Так, пропонується встановити, що опір правоохоронцю при виконанні службових обов'язків карається штрафом від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 - 6800 гривень) або арештом на строк від 3 до 6 місяців, або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років.

Підкреслимо, що опір правоохоронцю із застосуванням погроз або насильства пропонується карати обмеженням волі на строк від 3 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

У законопроекті, зокрема, зазначено, що опором вважається вчинення активних дій, пов'язаних із застосуванням до потерпілого фізичної сили (в тому числі нанесення ударів, побоїв).

Крім того, планується ввести покарання за образу правоохоронця шляхом накладення штрафу від 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 255 до 510 гривень) або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин, або виправних робіт на строк від 1 до 2 місяців з відрахуванням 20% заробітку, або адміністративним арештом на строк до 15 діб.

При цьому пропонується визначити, що образа - це нецензурні або грубі вислови, непристойні жести, непристойна оцінка особистих якостей і інші аналогічні дії, адресовані або спрямовані на правоохоронця.

Нагадаємо, в липні в Рівному відпустили депутата міськради, який стріляв в поліцейських.