ua en ru

Раді пропонують створити арбітражний комітет для розгляду спорів під час фінреструктуризації

Раді пропонують створити арбітражний комітет для розгляду спорів під час фінреструктуризації Фото: Верховна Рада України

Відповідний проект закону зареєстрований в парламенті

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді створення арбітражного комітету для підвищення ефективності розгляду спорів, що виникають під час процедури фінансової реструктуризації. Відповідний проект закону №3555 "Про фінансову реструктуризацію" був зареєстрований в ВР 30 листопада 2015 р.

Зазначається, що метою законопроекту є створення ефективного та дієвого механізму добровільної фінансової реструктуризації боргів підприємств України та їх досудової санації.

Так, документом визначено:
- умови участі боржника та кредиторів у процедурі фінансової реструктуризації, а також участь Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та державних банків у такій процедурі;
- основні засади співробітництва між кредиторами під час проведення процедури фінансової реструктуризації;
- зобов'язання боржника щодо надання інформації та проведення огляду його господарської діяльності;
- умови отримання боржником фінансування під час проходження процедури фінансової реструктуризації.

Підкреслюється, що законопроектом визначено інституційну роль спостережної ради та секретаріату, як спеціальних органів, що створюються для організації та проведення процедури фінансової реструктуризації та регламентують процес вирішення спорів в арбітражі. Відповідно до положень документу, міжвідомча спостережна рада включатиме представників Національного банку, Мінфіну, Мінекономрозвитку та Мін'юсту.

Визначається, що фінансова реструктуризація здійснюється на основі договору. Для підвищення ефективності розгляду спорів, що виникають під час процедури фінансової реструктуризації, документом пропонується створення арбітражного комітету, який буде призначати арбітрів зі списку затвердженого спостережною радою. Спори будуть вирішуватися відповідними арбітрами. Арбітражний процес буде регулюватися спеціальним арбітражним регламентом.

Документом пропонується також особливий податковий режим при оподаткуванні окремих операцій, пов'язаних з проведенням процедури фінреструктуризації та захист від визнання правочинів недійсними.

Передбачається визначити строк дії закону "Про фінансову реструктуризацію" протягом трьох років з дати набрання ним чинності.

"Такий строк дозволить оцінити успішність проведення процедури фінансової реструктуризації в України та порівняти результати з досвідом інших країн. У разі отримання позитивних результатів строк дії цього Закону може бути подовжено", - зазначають автори законопроекту у пояснювальній записці.

Нагадаємо, раніше Кабінет міністрів України затвердив пакет законопроектів для підтримки громадян і підприємств, які брали кредити у валюті, включаючи законопроект "Про фінансову реструктуризацію" і "Про реструктуризацію зобов'язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, отриманих на придбання єдиного житла (іпотечні кредити)".