ua en ru

Раді пропонують скасувати зобов'язання держслужбовців підвищувати кваліфікацію кожні 3 роки

Раді пропонують скасувати зобов'язання держслужбовців підвищувати кваліфікацію кожні 3 роки Фото: Верховна Рада України (twitter.com/verkhovna_rada)

Планується встановити, що потреба в навчанні визначається за результатами щорічної оцінки службової діяльності держслужбовців

Верховній Раді України пропонують скасувати зобов'язання державних службовців проходити підвищення кваліфікації кожні 3 роки. Відповідний законопроект №7009 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо професійного навчання державних службовців" був внесений до Ради 28 липня 2017 року.

Згідно з проектом, планується вилучити норму про обов'язкове підвищення кваліфікації не рідше 1 разу на 3 роки з закону про "Державну службу" та передбачити в ньому, що професійне навчання держслужбовців проводиться протягом проходження служби шляхом поточного навчання з ініціативи керівника або за власною ініціативою службовця, а потреба в навчанні визначається за результатами щорічної оцінки їх службової діяльності.

Також пропонується надати держслужбовцям право самостійно вибирати курс професійного навчання і передбачити виплату компенсацій у розмірі вартості навчання, але не більше 1 прожиткового мінімуму на 1 січня кожного року. При цьому тривалість такого навчання не може перевищувати 10 днів у році.

Планується встановити, що в разі надання держслужбовцям неправдивих відомостей про навчання з метою введення в оману органу держвлади щодо його дійсного наміру отримати освітню послугу, він зобов'язаний повернути виплачену йому компенсацію.

Крім того, пропонується встановити, що витрати на профнавчання повинні становити не менше 5% фонду оплати праці держслужбовців відповідного органу.

У пояснювальній записці автори проекту закону пропонують скасувати повноваження Національної академії державного управління при президенті України забезпечувати діяльність системи підготовки, перепідготовки, спеціалізації та підвищення кваліфікації держслужбовців. Підкреслюється, що із загальної кількості випускників академії в 2011-2015 роках тільки 20% працюють на держслужбі, хоча витрати на підготовку кадрів академією становлять понад 90 млн гривень щорічно.

Відзначимо, авторами законодавчої ініціативи є 14 парламентаріїв від фракцій "Блок Петра Порошенко", "Народний фронт", "Батьківщина", "Самопоміч" та позафракційні.

Нагадаємо, в січні прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що зарплати державних службовців e цьому році кілька зростуть.