ua en ru

Раді пропонують визначити Нацбанк регулятором ринку криптовалют в Україні

Раді пропонують визначити Нацбанк регулятором ринку криптовалют в Україні Фото: Верховна Рада (РБК-Україна)

Держава не відшкодовує вартість криптовалюти в разі її знецінення або втрати з яких-небудь причин

Верховній Раді України пропонують ухвалити законопроект №7183 "Про обіг криптовалюти в Україні". Документ був зареєстрований у парламенті 6 жовтня 2017 року.

Так, проектом пропонується визначити Національний банк регулятором ринку криптовалюти в Україні. Метою проекту є надання офіційного статусу криптовалюті, регулювання її звернення, зберігання, володіння і використання.

У законопроекті визначаються такі поняття, як "криптовалюта", "криптовалютна біржа", "криптовалютний кошик", "транзакції", "система блокчейн", "майнер" та інші.

При цьому в документі планується передбачити, що держава не несе зобов'язань, а також не відшкодовує вартість криптовалюти в разі її знецінення або втрати з яких-небудь причин. Вона також не гарантує і не здійснює заходів щодо забезпечення онлайн-сервісів з обміну криптовалюти.

Порядок створення та діяльності криптовалютної біржі здійснюється виключно в порядку, встановленому Нацбанком.

"Зазначений законопроект дозволить залучити багатомільйонні міжнародні інвестиції в Україну для розвитку малого, середнього і великого бізнесу, що в свою чергу позитивно вплине на економічний клімат усередині держави, дозволить зміцнити національну валюту і збільшити ВВП", - сказано в пояснювальній записці.

Відзначимо, що автори законодавчої ініціативи - нардепи від фракції "Народний фронт" Ірина Єфремова, Людмила Денисова, Ігор Котвицький, Світлана Войцеховська і парламентар від фракції "Блок Петра Порошенко" Іван Рибак.

Нагадаємо, у Швейцарії Люцернський університет прикладних наук і мистецтв почав приймати платежі в криптовалюті Bitcoin.