ua en ru

Раді пропонують вилучити 1, 2 та 9 травня з переліку державних свят

Раді пропонують вилучити 1, 2 та 9 травня з переліку державних свят Фото: Верховна Рада України

В парламент внесли відповідний законопроект

Верховній Раді України пропонують вилучити 1, 2 та 9 травня з переліку святкових днів. Відповідний проект закону №4722 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо скорочення кількості святкових і вихідних днів)" був внесений в парламент 26 травня 2016 року.

"Законопроектом пропонується вилучити День міжнародної солідарності трудящих (1 і 2 травня) та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (9 травня) з переліку святкових днів. Крім того, задля увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років пропонується зберегти лише День пам’яті та примирення, який відзначається щороку 8 травня, скасувавши державне свято – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги)", - сказано в пояснювальній записці.

Крім того, документ також передбачає скасування норми трудового законодавства про те, що у випадку, коли святковий або неробочий день збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.


Підкреслюється, що прийняття акту не потребує виділення додаткових коштів з державного бюджету України, а зменшення кількості святкових та вихідних днів матиме позитивний вплив на економіку України.

Зазначимо, що авторами законопроекту є депутати від фракцій "Народний фронт", "Блок Петра Порошенка", "Об'єднання" Самопоміч" та один позафракційний нардеп.

Нагадаємо, комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендує ВР прийняти за основу проект закону №4668 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання допомоги на дітей померлого годувальника".