ua en ru

У Раді готують закон для збільшення числа іноземних студентів: що він пропонує

У Раді готують закон для збільшення числа іноземних студентів: що він пропонує Фото: в Раді готують закон, щоб збільшити число студентів-іноземців (freepik.com)
Автор: Юлия Струк

Народні депутати планують збільшити кількість іноземних студентів на 20 тисяч щороку. У Верховній раді готують законопроект для досягнення цієї мети.

"В Україні зараз навчаються більш ніж 70 тис. іноземних студентів, але є певні обмеження. Зараз є ініціатива комітету освіти та науки, яку ми найближчими тижнями будемо виносити на розгляд парламенту, щоб наші університети змогли зробити стрибок на зовнішні ринки", - розповів парламентар.

Наразі навчання іноземців в Україні дозволено двома мовами - українською та англійською.

Проект дозволятиме навчання в окремих групах іноземців будь-якою мовою.

"Наприклад, університети на Волині або у Львові можуть робити це польською мовою і забирати їхніх студентів до нас, а не віддавати наших туди. У Закарпатті - навчати угорською, в Чернівцях - румунською мовою, в Одесі - болгарською мовою", - сказав глава комітету.

Нардепи підрахували, що впровадження такої системи суттєво збільшить університетські бюджети.

"Ми порахували, що потенціал цього закону - це плюс 20 тис. студентів-іноземців. Щорічно це мінімум 1,2 млрд грн в бюджети університетів і плюс 4 млрд грн в бюджети місцевих громад", - додав Бабак.