ua en ru

Рада заборонила використання капканів і посилила боротьбу з браконьєрством

Рада заборонила використання капканів і посилила боротьбу з браконьєрством Фото: ВРУ підтримала законопроект про охорону дикої флори, фауни та природних середовищ існування

Законопроект посилює захист дельфіна-афаліни, ведмедя бурого, кажанів, чорного лелеки

Верховна Рада України підтримала у другому читанні законопроект №2023 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо виконання Конвенції 1979 року про охорону дикої флори і фауни та природних середовищ існування в Європі)". За документ з другого разу проголосувало 248 народних депутатів (спочатку 218 парламентарів), передає кореспондент РБК-Україна.

Повідомляється, що закон спрямований на посилення охорони рідкісних видів тварин і рослин, занесених до Бернської конвенції.

"Завданням є захист середовища існування рідкісних видів, занесених до Бернської конвенції, насамперед середовищ в лісах, а також на територіях державних природних заповідників; посилення заходів з охорони дельфіна-афаліни, ведмедя бурого, кажанів, чорного лелеки, скопи; заборона застосування невибіркових засобів добування тварин - капканів; посилення боротьби з браконьєрством", - сказано в пояснювальній записці до документу.

Також передбачається внести зміни до закону "Про мисливське господарство та полювання", згідно з якими під повну охорону підпадають 10 видів куликів, які належать до пісочників та плавунців, і на сьогоднішній день в Україні вважаються мисливськими.

Крім того, врегулюється питання щодо посилення відповідальності за використання отрут та пневматичної зброї. В цілому посилиться боротьба з браконьєрством.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні з січня 2017 року значно посилять охорону зникаючих видів тварин, занесених у Червону книгу.