ua en ru

Рада ухвалила закон про стабільність банківської системи (доповнено)

Народні депутати тримали у другому читанні та в цілому законопроект № 4938 "Про внесення змін до деяких законів України щодо упередження (мінімізації) негативного впливу на стабільність банківської системи".

Народні депутати тримали у другому читанні та в цілому законопроект № 4938 "Про внесення змін до деяких законів України щодо упередження (мінімізації) негативного впливу на стабільність банківської системи". За відповідне рішення проголосували 231 нардеп.

При підготовці до другого читання нардепи виключили з цього документа норму про внесення змін до закону України "Про Національний банк України", яка давала визначення поняття "маніпулювання на грошово-кредитному ринку" і передбачала санкції і штрафи для банків за валютні маніпуляції.

Разом з тим закон удосконалює механізм отримання фінансової допомоги Фондом гарантування вкладів фізичних осіб для забезпечення своєчасного отримання їм довгострокових ресурсів для відшкодування коштів вкладникам неплатоспроможних банків.

Також закон передбачає зміну процедур, здійснюваних при ліквідації банків з метою прискорення реалізації ліквідаційної маси.

Крім того, закон спрощує процедури, пов'язані зі строкової капіталізацією банків і продажем проблемних банків інвесторам, підвищує мінімальний статутний капітал банків зі 120 млн грн до 500 млн грн, вводить відповідальність за маніпулювання курсом і розширює відповідальність власників банків, а також надає НБУ право встановлювати особливості банківського регулювання у разі стрімкого погіршення ситуації на фінансовому ринку.

Також розширюється перелік критеріїв для віднесення банків до категорії проблемних або неплатоспроможних, зокрема, передбачивши такий крок при досягненні обсягу негативно класифікованих активів банку 40% загальної суми активів.

Також виводиться з-під системи гарантування депозити в банківських металах, а також вклади, які використовуються вкладниками в якості засобу забезпечення виконання інших зобов'язань перед цим банком, і дозволяється Фонд гарантування вкладів випускати фінансові векселі та облігацій, термін яких може перевищувати 5 років.