ua en ru

Рада ввела продаж SIM-карт через укладання договору з оператором

Верховна Рада України ввела продаж SIM-карт через укладання договору між споживачем та оператором мобільного зв'язку.

Верховна Рада України ввела продаж SIM-карт через укладання договору між споживачем та оператором мобільного зв'язку. За прийняття в цілому відповідного законопроекту №3879 проголосувало 235 депутати при 226 мінімально необхідних.

Так, згідно з доповненням до статті 63 закону України "Про телекомунікації" надання телекомунікаційних послуг здійснюється із використанням ідентифікаційних телекомунікаційних карток на підставі укладеного між оператором телекомунікацій і споживачем телекомунікаційних послуг договору в порядку, передбаченому законодавством".

Цим законом визначається, що ідентифікаційна телекомунікаційна картка - це засіб, який використовується для позначення (ідентифікації) кінцевого обладнання абонента в телекомунікаційній мережі (SIM-картка, USIM-картка, R-UIM-картка тощо).

Також, документ вносить доповнення до статті 18 закон України "Про телекомунікації", згідно з якими НКРЗ приймає рішення щодо обмеження доступу абонентів операторів телекомунікацій до мережі Інтернет, через які здійснюється розповсюдження інформації, поширення якої суперечить цьому закону.

Рішення приймається на підставі висновку експерта щодо належності інформації до такої, поширення якої суперечить закону. Проте таке рішення може бути оскаржено в суді в порядку адміністративного судочинства.