ua en ru

Рада ввела новий механізм розмежування земель державної та комунальної власності

Верховна Рада Україна (ВР) прийняла в другому читанні як закон законопроект № 10043 від 13 лютого 2012 ініційований групою народних депутатів з фракцій НУ-НС, ПР і Народної партії про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності . "За" відповідний проект закону проголосували 238 народних депутата з мінімально необхідних 226.

Так, законом визначено, що землями комунальної власності вважаються земельні ділянки на яких розташовані будівлі, споруди, інші об'єкти нерухомого майна комунальної власності відповідної територіальної громади, що знаходяться в постійному користуванні органів місцевого самоврядування, комунальних підприємств, установ, організацій, а так само всі інші землі розташовані в межах власності сіл, селищ, міст, крім земель, якими користуються органи держвлади і де розміщена держвласність. Також планується, що розпоряджатися землями комунальної власності будуть органи місцевого самоврядування.

У комунальній власності будуть перебувати землі, крім тих де розміщені об'єкти держвласності, все решта землі, розташовані за межами населених пунктів, крім земель приватної власності та земельних ділянок.

Так само варто зазначити, що законом передбачено, що з моменту набрання відповідним актом чинності, у разі його прийняття, всі землі вважаються розмежованими.

Крім того, як заявив РБК-Україна народний депутат від фракції БЮТБ Сергій Соболєв, прийнятої 241 голосом, поправкою № 76, "де прямо зазначено, що створюється земельний банк, якому передаються всі землі, які буде далі перепродаватися. Таким чином, ми потрапляємо в ситуацію, в якій фактично узаконюється з ключових актів з купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення".

На питання про те, як це може бать в умовах продовженого мораторію, Соболєв від метил: "Це зроблено з однією метою - мораторій продовжується щороку, а в разі його не продовження у нас були ще 3 запобіжника, які давали можливість його не почати - це відсутність земельного банку. це відсутність права передачі цих земель і це відсутність земельного кадастру. Залишився останній запобіжник - це земельний банк, все решта запобіжники зняті, у випадку, якщо, не дай бог, не продовжується мораторій, автоматично всі статті, в тому числі і ця стаття закону будуть діяти", - заявив Соболєв.