ua en ru

Рада відновила право військових та членів їх сімей на пільгове санаторно-курортне забезпечення

Рада відновила право військових та членів їх сімей на пільгове санаторно-курортне забезпечення Фото: ВРУ

Законопроектом передбачається усунути зазначену соціальну несправедливість

Верховна Рада України відновила права військовослужбовців та членів їх сімей на пільгове санаторно-курортне забезпечення. Відповідний проект закону №2972 "Про внесення зміни до статті 11 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" у другому читанні підтримали 234 нардепа.

Відповідно до пояснювальної записки, 27 березня 2014 р. Рада прийняла Закон України "Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні", яким, зокрема, запроваджено додаткові умови в частині надання військовослужбовцям та членам їх сімей права на пільгове санаторно-курортне лікування.

Так, гарантована пунктом 3 статті 11 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" знижка вартості оплати санаторно-курортного лікування, з прийняттям зазначеного Закону, надається військовослужбовцям та членам їх сімей за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Зазначене призвело до фактичної втрати права військовослужбовців та членів їх сімей на користування цією пільгою, що викликало загострення соціальної напруги серед зазначених категорій осіб.

Законопроектом передбачається усунути зазначену соціальну несправедливість.

Варто підкреслити, що законопроект був прийнятий з поправкою, відповідно до якої таке право передбачено у разі, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу родини у розрахунку на одну особу не перевищує трьох прожиткових мінімумів, що в середньому становить 4 тис. гривень на особу. Так для родини з трьох осіб - це приблизно 12 тис. гривень.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Порошенко підписав закон, що дозволяє іноземцям служити в ЗСУ.