ua en ru

Рада встановила кримінальну відповідальність за незаконний вплив на результати офіційних спортивних змагань

Рада встановила кримінальну відповідальність за незаконний вплив на результати офіційних спортивних змагань Фото: Верховна Рада України

Також передбачені штрафи

Верховна Рада України (ВРУ) ввела кримінальну відповідальність за протиправне вплив на результати офіційних спортивних заходів. Відповідний проект закону №2243а у першому читанні за основу і в цілому підтримали 243 парламентаря.

Так, законом встановлюється, що вплив на результати офіційних спортивних змагань шляхом підкупу, примусу або набрання в змову про результати змагання з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи передбачає штраф від 200 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (один такий зараз - 17 гривень) або обмеження волі на строк від 1 до 3 років, або позбавлення волі на строк до 3 років зі спецконфіскацією.

Документ визначає, що суб'єктами правопорушення є спортсмени, особи допоміжного персоналу, який бере участь у спортивних змаганнях, а також посадові особи в галузі спорту.

Порушення заборони розміщення ставок зацікавленими сторонами, які беруть участь у змаганнях для одержання неправомірної вигоди у розмірі більше 25 мінімальних зарплат, карається штрафом від 700 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років, або позбавленням волі на той самий термін зі спеціальною конфіскацією.

Ті самі дії, спрямовані на отримання неправомірної вигоди у розмірі менше 20 мінімальних зарплат, передбачають штрафи в розмірі від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нагадаємо, парламент зобов'язав військовослужбовців, звільнених з військової служби, які брали безпосередню участь у контртерористичної операції, після повернення з АТО пройти безкоштовну медико-психологічну реабілітацію.