ua en ru

Рада удосконалила судовий захист іноземців

Рада удосконалила судовий захист іноземців Фото: Верховна Рада України

За даний закон проголосували 228 депутатів Веховної Ради

Верховна Рада України (ВР) у другому читанні підтримала проект закону України №3159 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення положень судового захисту іноземців та осіб без громадянства та врегулювання окремих питань, пов'язаних з протидією нелегальній міграції)". За дане рішення проголосували 228 депутатів ВР, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, законом пропонується визначити особливості провадження у справах про затримання іноземців та осіб без громадянства, що підлягають примусовому видворенню; визначити органи, в яких можуть доставлятися іноземці та особи без громадянства - порушники законодавства України у разі неможливості встановлення їх особи на місці порушення для встановлення їх особи і з'ясування обставин правопорушення


Документ також дає визначення поняття "пункт тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні".

Законом передбачається удосконалити процедуру приміщення іноземців та осіб без громадянства-порушників законодавства у пункти тимчасового перебування.

Відповідно до законопроекту, строк перебування іноземців та осіб без громадянства, затриманих за незаконне перебування в Україні, пунктах тимчасового перебування не може перевищувати 18 місяців (зараз - не більше 12 місяців).

Також пропонується дозволити Державній міграційній службі, Державній прикордонній службі та Службі безпеки України подавати в суд клопотання про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову про видворення іноземця з України.

Строк затримання іноземців та осіб без громадянства не може перевищувати 6 місяців.

Відзначається, що при наявності умов, за яких неможливо забезпечити примусове видворення в зазначені терміни, строк затримання може бути продовжений, але не більше ніж на 12 місяців.

Нагадаємо, раніше закон про спрощення надання громадянства службовцям у ВСУ іноземцям набрав чинності.