ua en ru

Рада прийняла закон про місцеві вибори

Народні депутати підтримали у другому читанні законопроект № 2664 "Про внесення змін до закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу"

Народні депутати підтримали у другому читанні законопроект № 2664 "Про внесення змін до закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу". За відповідне рішення проголосувало 252 депутата.

Закон закріплює, що при одночасному проведенні президентських і місцевих виборів для місцевих виборів не створюються окремі дільничні виборчі комісії, а їх повноваження виконують відповідні дільничні комісії, утворені для проведення Виборів Президента України.

Також депутати не підтримали поправки, згідно з якими у містах, чисельність яких перевищує 1 млн жителів, вибори мера проводяться в два тури.

Згідно з проектом закону, документ пропонує юридично вдосконалити регулювання окремих виборчих процедур.Зокрема, пропонується закріпити додаткові гарантії реалізації принципів загальності виборів та таємності голосування, права громадян на участь у виборчому процесі в тому числі у виборчій агітації.

Вдосконалено правовий статус офіційних спостерігачів, надано їм статус суб'єктів виборчого процесу, а також розширено перелік їх прав, що сприятиме більш ефективному здійсненню ними своїх повноважень. Відповідно до вимог міжнародних та вітчизняних експертів у галузі виборчого права змінено процедуру формування територіальних виборчих комісій, підстави дострокового припинення повноважень членів виборчих комісій, а також змінено спосіб призначення їх керівництва.

За словами секретар комітету ВР з питань держаного будівництва та місцевого самоврядування Руслана Князевича, який доповідав даний законопроект у другому турі, у законі залишилася поправка про право на самовисування кандидатів на посади депутатів районних, міських, обласних рад та міських голів.

Відповідно була скасована грошова застава для кандидатів а посади сільських та селищних голів.

За його словами, розмір застави для кандидата на посаду Київського міського голови та виборчого списку кандидатів до Київради, висунутого місцевою організацією партії, становитиме 53 тис. грн, а для кандидата, який йде по мажоритарному округу - 880 грн. Розмір грошової застави має бути пропорційним до кількості виборців на певній території.

Також, згідно закону, рішення про призначення позачергових місцевих виборів приймається Верховною Радою України не пізніше, ніж у 90-денний строк з дня дострокового припинення повноважень депутатів місцевих рад.

Збільшено загальний строк оскарження рішень, дій чи бездіяльност ТСКі з 2 до 5 днів.

Законопроект також вносить ряд техніко-юридичних змін до тексту чинної редакції закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів".

"Прийняття запропонованого проекту закону сприятиме демократизації виборчого процесу та забезпеченню більш ефективних механізмів реалізації і захисту прав громадян України та результатів їх волевиявлення на виборах депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", - йдеться в пояснювальній записці до документі.