ua en ru

Рада зменшила тиск на платників податків

Рада зменшила тиск на платників податків Фото: Верховна Рада

За відповідне рішення проголосували 233 нардепи

Верховна Рада України підтримала в першому читанні та в цілому законопроект № 2004 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо зменшення податкового тиску на платників податків)". За відповідне рішення проголосували 233 нардепи при 226 мінімально необхідних.

Як заявила голова комітету ВР з питань податкової і митної політики, народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенко" Ніна Южаніна, до цього документу другого читання надійшло 57 пропозиції, з яких 33 враховано або в повному обсязі, або частково.

"Даним законопроектом ми передаємо повноваження надання узагальнюючої податкової консультації Міністерству фінансів України з обов'язковим оприлюдненням таких консультацій на своєму веб-сайті. Передання права надавати індивідуальні письмових та електронних консультацій контролюючим органам обласної ланки та центральному апарату МВС" - повідомила вона.

Так, закон відносить до повноважень центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики, оприлюднення узагальнюючої податкової консультації.

Крім того, закон відміняє положення, що стосуються визначення контролюючим органом податкового зобов'язання платника податків у разі винесення обвинувального вироку або закриття кримінального провадження за нереабілітуючими підставами.

Також уточнено умови та порядок допуску посадових осіб контролюючих органів до проведення документальних виїзних та фактичних перевірок.

Закон також звільняє до 31 грудня 2016 р. платників податків від сплати штрафних (фінансових) санкцій, зазначених у податковому повідомленні-рішенні, у разі сплати податкового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення.

Нагадаємо, 12 травня 2015 р. Верховна Рада України підтримала цей законопроект в першому читанні. За відповідне рішення найбільше проголосували 285 нардеп при 226 мінімально необхідних.