ua en ru

Рада прибрала з 77 нормативно-правових актів слова "інвалід" та "дитина-інвалід"

Рада прибрала з 77 нормативно-правових актів слова "інвалід" та "дитина-інвалід" Фото: Верховна рада (РБК-Україна)

Документ приводить законодавство у відповідність до офіційного перекладу Конвенції про права осіб з інвалідністю

Верховна рада України підтримала за основу та в цілому законопроект №8358 про внесення змін до законів щодо застосування терміну "особа з інвалідністю" та похідних від нього, передає кореспондент РБК-Україна. Документ з другого разу підтримали 238 депутатів ВР.

Проект розроблено з метою приведення чинного законодавства у відповідність до офіційного перекладу Конвенції про права осіб з інвалідністю і Факультативного протоколу до неї.

Документом вносяться зміни до 77 нормативно-правових актів, а саме слова "інвалід", "дитина-інвалід", "інвалід з дитинства", "інвалід війни" замінюються словами "особа з інвалідністю", "дитина з інвалідністю", "особа з інвалідністю з дитинства" та "особа з інвалідністю внаслідок війни".

Нагадаємо, у 2017 році Верховна рада ухвалила ініційований Кабінетом міністрів України законопроект, яким внесені зміни до Кодексу законів про працю України, Сімейного кодексу та 35 законів в частині заміни слів "інвалід", "особа з обмеженими фізичними можливостями", "інвалід війни" та "дитина-інвалід" словами "особа з інвалідністю", "особа з інвалідністю внаслідок війни" та "дитина з інвалідністю". Водночас, слова "інвалід", "дитина-інвалід", "інвалід з дитинства", використовується ще в близько 100 кодексах і законах України.