ua en ru

Із українського законодавства зникне термін "інвалід"

Із українського законодавства зникне термін "інвалід" Фото: інвалідність (Public Domain Pictures)

Акцент робиться на людині, а не на її інвалідності

У вівторок, 16 січня, президент України Петро Порошенко підписав закон, яким регламентує виключення із українського законодавства терміну "інвалід". Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Закон України № 2249 - VIII має назву "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України". Документ був прийнятий Верховною Радою 19 грудня 2017 року.

Цим документом вносяться зміни до 37 законів, у положеннях яких вживаються слова "інвалід", "дитина-інвалід" та "інвалід війни". Їх буде замінено відповідно словами "особа з інвалідністю", "дитина з інвалідністю" та "особа з інвалідністю внаслідок війни".

"Таким чином, документ приводить норми діючого законодавства у відповідність до положень Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю. Крім того, запроваджуючи у вжиток термін "особа з інвалідністю", перш за все, акцент робиться на людині, а не на її інвалідності" - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Кабінету міністрів України 11 січня 2018 року запропонував осіб з інвалідністю, котрі пересуваються на візках, прирівняти до учасників дорожнього руху.