ua en ru

Рада створила іномовну телерадіокомпанію Ukraine Tomorrow

Рада створила іномовну телерадіокомпанію Ukraine Tomorrow Фото: спікер ВР Володимир Гройсман

Закон підтримали 282 нардепа

Верховна Рада України (ВРУ) створила державне підприємство "Іномовна телерадіокомпанія України "Ukraine Tomorrow". Відповідний проект закону №2334а "Про систему іномовлення України" у автором про читанні і в цілому підтримали 282 парламентарія.

"Метою проекту закону є забезпечення доступу іноземній аудиторії, в тому числі української діаспори, України, які перебувають за кордоном, до об'єктивної, актуальної та повної інформації про події в Україні. Досягнення мети проекту Закону планується шляхом створення юридичної особи у формі державного підприємства "Іномовна телерадіокомпанія України "Ukraine Tomorrow", - зазначено в пояснювальній записці.

Цей закон створює правові основи організації та визначає завдання і функції державного іномовлення України, принципи діяльності суб'єктів державного іномовлення з метою захисту національних інтересів України за кордоном, формування та підтримку позитивного іміджу України в світі шляхом оперативного, об'єктивного інформування про події в Україні, офіційну внутрішню і зовнішню політику і позицію держави, діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Відзначається, що МПІУ ("Мультимедійна платформа іномовлення України") утворюється у формі державного підприємства на базі державної телерадіокомпанії "Всесвітня служба "Українське телебачення і радіомовлення" і підпорядковується центральному органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері забезпечення інформаційного суверенітету України.

Згідно закону, забороняється втручання органів держвлади та органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб, а також недержавних організацій у діяльність суб'єктів державного іномовлення з метою встановлення цензури, попереднього контролю або незаконного впливу на зміст інформації, поширюваної суб'єктами державного іномовлення України.

Слід зазначити, що закон був прийнятий з поправкою, що передбачає сприяння консолідації українського та іноземного товариства шляхом розповсюдження через міжнародні ЗМІ та інформаційні агентства матеріалів (програм) виробництва ІНТУ. Таким чином, визначено, що пріоритет діяльності підприємства - розміщення власного інформаційного продукту у відомих міжнародних ЗМІ. Зазначену поправку підтримали 263 парламентарія.

Крім того, нардепи підтримали поправку, яка передбачається, що програми ІНТУ проводяться англійською мовою, а також іншими мовами, залежно від доцільності і терміновості використання тієї чи іншої мови для досягнення мети діяльності ІНТУ. Її підтримали 233 депутати Ради.

Також підтримали ще одну поправку, яка встановлює, що у загальному обсязі мовлення ІНТУ не менше 50% повинні складати програми зроблені англійською мовою. Таку поправку підтримали 239 парламентаріїв.

Нагадаємо, Верховна Рада України встановила, що органи державної влади, інші державні органи та органи місцевого самоврядування не можуть виступати засновниками (співзасновниками) друкованих засобів масової інформації.