ua en ru

Рада може дозволити водіям їздити без прав

Рада може дозволити водіям їздити без прав Ілюстративне фото (facebook.com/patrolpolice)

Нардепи пропонують скасувати паперові права

У Верховній раді України зареєстровано законопроект №9105 про внесення змін до деяких законодавчих актів для спрощення керування транспортними засобами. Проект був внесений до парламенту 19 вересня 2018 року.

Зокрема, проектом планується скасувати необхідність водіям носити з собою водійське посвідчення, техпаспорт і страховку.

"Пропонується нова редакція частини 1 статті 126, статті 256, 265-1, 267 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка усуває обов'язок пред'являти посвідчення водія і можливість позбавлення водійського посвідчення працівниками поліції. Зміни спрямовані на використання баз даних, що знаходяться у розпорядженні поліції, для ідентифікації особи водія", - відзначають автори в пояснювальній записці.

Таким чином, у разі перевірки, водієві достатньо буде назвати своє прізвище, ім'я, рік народження та ідентифікаційний код або номер страхового поліса, а співробітник поліції сам перевірить у відповідному реєстрі всю необхідну інформацію.

Підкреслимо, один з авторів проекту закону, нардеп Мустафа Найєм уточнив, що такі зміни не стосуються водіїв військових транспортних засобів, іноземців та осіб без громадянства. Також фізичні права потрібні будуть для поїздки за кордон.

Рада може дозволити водіям їздити без прав

Нагадаємо, як писало РБК-Україна раніше, Верховна рада прийняла за основу законопроект №8492 щодо зниження смертності та травматизму на дорогах України. Зокрема, проектом пропонується внести зміни в частині 5 статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення та збільшити штраф за порушення правил користування ременями безпеки та шоломами з 51 гривні до 850 гривень.

Одна з авторів законопроекту, народний депутат Ганна Гопко заявила, що в разі прийняття внесеного у ВР законопроекту №8492 перевіряти ремені безпеки в автомобілях будуть за допомогою відеофіксаторів.