ua en ru

Рада дозволила використовувати відеоспостереження під час голосування та підрахунку голосів

Верховна Рада (ВР) України прийняла у другому читанні як закон законопроект № 11104, яким передбачається, що система відеоспостереження буде використовуватися як під час голосування на парламентських виборах в Україні 28 жовтня 2012 р., так і під час підрахунку голосів. "За" прийняття законопроекту "Про внесення змін до закону України" Про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів 28 жовтня 2012 "(щодо вдосконалення окремих положень)" проголосували 263 народних депутатів з мінімально необхідних 226.

Згідно закону пропонується встановити, що для підвищення рівня довіри суспільства до виборів, публічності та відкритості виборчого процесу, доступу громадськості до спостереження в режимі реального часу під час голосування, а також створення відеозапису підрахунку голосів виборців у приміщенні для голосування звичайної виборчої дільниці використовується система відеоспостереження, відеозапису і трансляції зображення (далі - система відеоспостереження), забезпечує створення інформації, передачу зображення з приміщення для голосування звичайної виборчої дільниці з можливістю перегляду на відповідному веб-сайті в мережі Інтернет та подальше збереження створеної в процесі відеоспостереження інформації.

Система відеоспостереження не встановлюється в приміщеннях Центральної виборчої комісії, окружних виборчих комісій, дільничних виборчих комісій закордонних та спеціальних виборчих дільниць.

Використання системи відеоспостереження в день голосування та під час підрахунку голосів є обов'язковим.
У разі технічної неможливості забезпечити передачу зображення з приміщення для голосування окремої звичайної виборчої дільниці система відеоспостереження в такому приміщенні використовується для створення та зберігання відповідної інформації.

Крім того, відповідно до закону, після закінчення голосування на виборчій дільниці і до підписання протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, у тому числі з позначкою "уточнений", дільнична виборча комісія забезпечує функціонування системи відеоспостереження в режимі запису і зберігання інформації. Інформація, створена з використанням системи відеоспостереження, може використовуватися правоохоронними органами, судами, Центральною виборчою комісією.