ua en ru

Рада ратифікувала Угоду про асоціацію з Євросоюзом

Народні депутати України ухвалили законопроект № 0098 про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом.

Народні депутати України ухвалили законопроект №0098 про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом. За відповідне рішення проголосували 355 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Фотогалерея: "Ратифікація Угоди про асоціацію з Євросоюзом"

Рада ратифікувала УА одночасно з Європейським парламентом у режимі відеоконференції.

Народні депутати привітали ратифікацію оплесками та виконанням гімну України.

Даний закон означає надання парламентом України згоди на обов'язковість для України Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони.

Угода складається із преамбули, семи розділів ("Загальні принципи", "Політичний діалог та реформи, політична асоціація, співробітництво та конвергенція у сфері зовнішньої та безпекової політики", "Юстиція, свобода та безпека", "Торгівля і питання, пов'язані з торгівлею", "Економічне та галузеве співробітництво", "Фінансове співробітництво", "Інституційні, загальні та прикінцеві положення"), а також додатків, які є невід'ємною частиною угоди (44 додатки, 3 протоколи, декларація).

Також, згідно з додатком №1, Україна заявляє, що зобов'язання, які випливають зі статті 8 Угоди про асоціацію з Європейським союзом стосовно ратифікації Римського статуту Міжнародного суду 1998 р., будуть виконані Україною після відповідних змін до Конституції України.

Водночас за результатами тристоронньої міністерської зустрічі у форматі Україна-ЄС-РФ 12 вересня 2014 р. були досягнуті домовленості, згідно з якими набуття чинності економічної частини ЄС, а саме зони вільної торгівлі між ЄС і Україною відкладено на кінець 2015 р. При цьому ЄС погодився продовжити дію режиму торговельних преференцій для українських експортерів до кінця 2015 р. - понад 90% українських товарів будуть надходити в ЄС безмитно.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко підписав Угоду про асоціацію 27 червня 2014 р. у Брюсселі.

За словами Порошенка, після ратифікації політична частина УА між Україною та Європейським союзом набуде чинності з 1 листопада 2014 р. Перше засідання ради асоціації після ратифікації Україною УА з ЄС відбудеться вже 17 листопада 2014 р.