ua en ru

Україна і ЄС відкладуть вступ в силу економічної частини СА до кінця 2015 р

Україна і Європейський Союз домовилися відкласти тимчасове застосування економічної частини угоди про асоціацію до кінця 2015 р.

Україна і Європейський Союз домовилися відкласти тимчасове застосування економічної частини угоди про асоціацію до кінця 2015 р.

Відповідне рішення було досягнуто під час тристоронніх переговорів між представниками ЄС, України та Росії сьогодні в Брюсселі, йдеться в заяві на сайті ЄС.

"Комісар ЄС з торгівлі де Гюхт, міністр закордонних справ України Клімкін і міністр економічного розвитку РФ Улюкаєв досягли угоди про важливість сприяння лібералізації торгівлі на підтримку економічного зростання і процвітання, згідно з їх зобов'язаннями перед СОТ. Вони погодилися з необхідністю переконатися, що УА України з ЄС ЄС та ЗВТ СНД сприяють більш інтегрованого економічного простору в регіоні", - йдеться в заяві.

"Щоб мати можливість повністю підтримувати стабілізацію України, комісія готова в разі, якщо Україна ратифікує угоду про асоціацію з ЄС, запропонувати додаткову гнучкість. Така гнучкість буде складатися в відстрочення до 31 грудня 2015 року тимчасового застосування поглибленої та всеосяжної вільної торгівлі, при цьому продовжуючи автономні торговельні заходи ЄС-в інтересах України, протягом цього періоду", - наголошується в тексті.

Також зазначається, що сторони продовжать консультації про те, як вирішувати питання, підняті Росією. Прогрес цих консультацій буде розглянуто на рівні тристоронніх зустрічей міністрів.

"Цей безперервний процес повинен бути частиною всеосяжного мирного процесу в Україні, поважає право України визначати свою долю, а також територіальну цілісність. На основі цього розуміння Росія та Україна підтверджують, що вони будуть продовжувати застосовувати пільговий режим в зоні вільної торгівлі СНД", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, сьогодні Президент України Петро Порошенко заявив, що угода про асоціацію (УА) між Україною та Європейським союзом набуде чинності з 1 листопада 2014 р.