ua en ru

Рада ратифікувала Конвенцію Ради Європи проти маніпулювання спортивними змаганнями

Рада ратифікувала Конвенцію Ради Європи проти маніпулювання спортивними змаганнями Фото: Верховна Рада України

За документ проголосували 227 нардепів

Верховна Рада України підтримала за основу та в цілому законопроект №0117 "Про ратифікацію Конвенції Ради Європи проти маніпулювання спортивними змаганнями". За документ проголосували 227 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

Проект розроблено з метою забезпечення виконання внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності для України Конвенцією Ради Європи проти маніпулювання спортивними змаганнями.

Конвенцію Ради Європи проти маніпулювання спортивними змаганнями було вчинено 18 вересня 2014 року в Маглінген (Швейцарська Конфедерація) на 13-й Конференції міністрів Ради Європи, відповідальних за спорт. На даний час Конвенцію підписали 26 держав – членів Ради Європи, з яких дві держави (Португальська Республіка та Королівство Норвегія) Конвенцію ратифікували. Від імені України Конвенцію було підписано 21 грудня 2015 року.

Так, конвенція спрямована на попередження, виявлення та застосування санкцій проти національного чи транснаціонального маніпулювання національними і міжнародними спортивними змаганнями, а також на сприяння національному та міжнародному співробітництву проти маніпулювання спортивними змаганнями між відповідними державними органами та з організаціями, залученими до спорту і ставок на спортивні змагання.

Документом також передбачаються зобов'язання держав здійснити комплекс заходів щодо налагодження внутрішньодержавної та міжнародної взаємодії з питань запобігання та протидії маніпулюваннями під час спортзмагань, зокрема у зв'язку зі ставками на такі змагання, виявлення правопорушень під час організації та проведення змагань, притягнення до відповідальності винних у вчиненні зазначених правопорушень фізичних та юридичних осіб.

Крім того, для забезпечення моніторингу виконання Конвенції запроваджується обов'язкове інформування державами Генерального секретаря Ради Європи про законодавчі та інші заходи, вжиті державою з метою дотримання положень Конвенції, а також засновується Комітет Конвенції з виконання рішень.

Нагадаємо, Рада ратифікувала три угоди з Шрі-Ланкою.