ua en ru

Рада розгляне базовий закон про мову на початку жовтня

Рада розгляне базовий закон про мову на початку жовтня Фото: Андрій Парубий (РБК-Україна)

Замість закону "Ківалова-Колесніченка" український парламент ухвалить інший документ

Верховна рада розгляне проект закону про українську мову на наступному пленарному тижні (2-5 жовтня). Про це спікер парламенту Андрій Парубій сказав в інтерв’ю телеканалу "Рада".

Він нагадав, Конституційний суд скасував мовний закон «Ківалова-Колесніченка». За його словами, зараз у Верховній раді зареєстровано чотири законопроекти про мову. "Маємо їх розглянути і ухвалити базовий документ", - наголосив Парубій.

Також наступного тижня у парламенті розглядатимуться пакети законопроектів щодо інформаційної безпеки держави, культури і духовності, питання кібербезпеки.

Парубій зазначив, що Верховна рада планує розглянути питання перейменування двох областей України - Кіровоградської і Дніпропетровської, і висловив сподівання, що "дискусії, які почалися з цього приводу, будуть завершені, і ми знайдемо порозуміння, - це завершить декомунізацію в Україні".

"У питаннях української ідентичності, національної пам’яті і нашого майбутнього, боротьби з ментальною деокупацією український парламент цього скликання має займати одностайну і чітку позицію", - сказав Парубій.

Нагадаємо, як повідомляло РБК-Україна, зареєстровані в парламенті законопроекти посилюють статус української мови у державному та громадському секторі. Згідно всім внесеними документами, держслужбовець зобов'язаний володіти українською мовою або вдосконалити свої знання протягом півроку з початку дії закону. Судді і військовослужбовці зобов'язані будуть використовувати українську мову, слід з усіх проектів.