ua en ru

Рада поширила новий порядок нарахування ЄСВ на самозайнятих фізосіб

Народні депутати підтримали у першому читанні та в цілому урядовий законопроект № 1863 "Про внесення змін до розділу VIІІ "Прикінцеві та перехідні положення" закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо зменшення навантаження на фонд оплати праці)". За відповідне рішення проголосували 270 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Як повідомив авто законопроекту - народний депутат з фракції "Самопоміч", перший заступник голови комітету з питань податкової та митної політики Андрій Журжій, даний законопроект прибирає всі ті речі, які заважають бізнесу застосувати понижуючий коефіцієнт.

"По-перше, прибирається вимога щодо того, що мінімальний платіж після застосування коефіцієнту має бути 700 грн, прибирається вимога стосовно того, що середня заробітна плата на підприємстві має складати 3 тис. грн - три мінімальних заробітних плати. Замість цього вводиться проста вимога, що платіж на підприємстві з розрахунку на одну застраховану особу має бути не менше, ніж середній платіж на цю застраховану особу у 2014 р.", - заявив Журжій, представляючи даний законопроект в сесійній залі парламенту.

Також за його словами, вимога про підвищення фонду бази нарахування єдиного внеску з 30% знижена до 20%. Тобто закон понижує вимоги для застосування коефіцієнту.

"Ми переконані в тому, що цей маленький крок, який дозволить бізнесу легалізувати заробітні плати своїх працівників, дозволить нам в 2016 р. вийти на безумовне зниження єдиного соціального внеску і встановлення ставки максимум на рівні 15% - це задача мінімум", - зазначив нардеп.

Закон поширює новий порядок нарахування єдиного внеску (зменшення навантаження на фонд оплати праці шляхом запровадження коефіцієнту 0,4 до розміру єдиного внеску у 2015 р., та коефіцієнт 0,6 до розміру єдиного внеску у 2016 р.) на фізичних осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, фізичних осіб, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту), та підприємства, установи, організації, фізичних осіб, які використовують найману працю, військові частини та органи, які виплачують грошове забезпечення, допомогу по тимчасовій непрацездатності, допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами, допомогу або компенсацію відповідно до законодавства.

При нарахуванні єдиного внеску пропонується враховувати кількість застрахованих осіб у звітному місяці, яким нараховані виплати (попередньо було - всім застрахованим особам).

Також передбачається застосовувати коефіцієнти 0,4 та 0,6 з джерел за не основним місцем роботи.

Крім того, при розрахунку середньомісячної бази нарахування єдиного внеску платника у 2014 році братимуть кількість звітних місяців платника в 2014 р., а не 12 місяців, як було передбачено у попередній редакції.

Запропонований коефіцієнт не застосовується платниками єдиного внеску, зазначеними в абзаці сьомому пункту 1 частини першої статті 4 цього закону (підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, військові частини та органи, які виплачують грошове забезпечення, допомогу по тимчасовій непрацездатності, допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами, допомогу або компенсацію відповідно до законодавства), які виплачують грошове забезпечення.

При розрахунку коефіцієнту показники за 2014 р. визначатимуться на підставі звітності платника єдиного внеску, яка подається відповідно до вимог цього Закону.

Нагадаємо, у ніч на 29 грудня 2014 г. народні депутати підтримали в цілому закон № 77-VIII про зниження єдиного соцвнеску з 41% до 16,4%. Президент України Петро Порошенко підписав цей закон 31 грудня 2014 р. Закон набрав чинності 1 січня 2015 р.