ua en ru

Рада провалила ратифікацію Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів

Рада провалила ратифікацію Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів Фото: Андрій Парубій (РБК-Україна)

Конвенцією визнається право громадськості на доступ до офіційних документів органів держвлади

Парламент провалив законопроект №0195"Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів", передає кореспондент РБК-Україна.

Зазначимо, що документ не зміг набрати необхідної кількості голосів у сесійній залі для прийняття його за основу та в цілому. Нардепи також не підтримали направлення його на доопрацювання в комітет та субєкту законодавчої ініціативи. Після ряду невдалих голосувань спікер ВР Андрій Парубій оголосив про відхилення проекту закону.

"Згідно регламенту, ми зможемо її (ратифікацію, - ред.) ще раз поставити, зараз вона не прийнята, відхилена, але комітет підготує нову, і ми знову поставимо її в найближчий час на голосування", - сказав голова парламенту.

Зазначимо, що конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів було укладено 18 червня 2009 року в м. Тромсе.

"Конвенцією визнається широке право громадськості на доступ до офіційних документів з метою забезпечення суспільства джерелом інформації, надання можливості для формування власної думки про стан суспільства та органи державної влади, ефективності роботи і підзвітності органів державної влади, сприяючи, тим самим, зміцненню їх легітимності", - сказано у пояснювальній записці до проекту.

Зазначається, що відповідно до статті 16, конвенція набирає чинності в перший день місяця, що настає після завершення тримісячного строку від дати, коли 10 держав-членів Ради Європи висловили свою згоду на обов’язковість для них конвенції.

Вказано також, що станом на 24 травня 2018 року 15 держав підписали та 9 держав ратифікували її. Парламентська Асамблея Ради Європи у своїй резолюції від 2 жовтня 2013 року закликала всі держави-члени РЄ підписати та ратифікувати конвенцію. Від імені України конвенцію підписано 12 квітня 2018 року.

Очікувалося, що ратифікація та імплементація положень конвенції сприятиме подальшому підвищенню прозорості в діяльності органів державної влади та стандартів прав людини в Україні.

Нагадаємо, у липні президент Петро Порошенко вніс у Раду законопроект №0195 "Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів".

Як писало РБК-Україна, у квітні глава Міністерства юстиції України Павло Петренко під час візиту до Копенгагена (Данія) підписав чотири Європейські конвенції із захисту прав людини, серед яких - Конвенція Ради Європи про доступ до офіційних документів. Петренко запевняв, що кожен з цих документів стане кроком у формуванні сучасних європейських стандартів життя в Україні.