ua en ru

Рада закликає іноземні парламенти засудити заборону Меджлісу в РФ

Рада закликає іноземні парламенти засудити заборону Меджлісу в РФ Фото: Верховна Рада України

Проект постанови підтримали 248 нардепів

Український парламент підтримав за основу і в цілому проект постанови №5215 "Про Звернення Верховної Ради України до міжнародних організацій та парламентів іноземних держав про засудження та невизнання заборони Російською Федерацією Меджлісу кримськотатарського народу і захисту корінного народу Криму міжнародним співтовариством". За документ проголосували 248 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

Згідно з проектом, голові ВР Андрію Парубію доручено невідкладно направити текст звернення до міжнародних організацій і парламентам іноземних держав.

Зокрема, ВР заявляє, що Меджліс кримськотатарського народу правомірно і законно визнається повноважним представником кримськотатарського народу і діє на основі норм міжнародного права і законодавства України, а в його діяльності немає ніяких ознак злочинів.

Українські парламентарії відзначають, що заборона діяльності Меджлісу кримськотатарського народу в Криму є продовженням радянських репресій проти кримськотатарського народу.

"Ця заборона може породити репресії і переслідування членів Меджлісу і тисяч кримських татар, які з ним співпрацюють. Такі дії можуть стати наступним етапом у продовженні переслідування кримськотатарського народу і вчинення проти нього найбільш тяжких злочинів, таких як геноцид 1944 року", - йдеться у зверненні.

Так, ВР звертається до міжнародних організацій та парламентів іноземних держав із закликом засудити і не визнавати заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу на території окупованого Криму на основі рішень судів Росії.

Також нардепи закликають міжнародні організації та парламенти іноземних держав вживати заходів, які будуть свідчити про невизнання та засудження такої заборони, а також будуть спрямовані на недопущення реалізації.

Крім того, Рада звертається до міжнародних організацій та парламентів іноземних держав із закликом розглянути можливість введення персональних санкцій проти так званих "суддів" "Верховного Суду Республіки Крим" і суддів Верховного Суду РФ, які підтримали і підтримують неправомірне рішення про визнання Меджлісу кримськотатарського народу "екстремістською організацією" і про заборону його діяльності

У парламенті також звернулися до Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй як органу, відповідального за дотримання миру і безпеки у світі, з вимогою розглянути ситуацію з забороною діяльності Меджлісу кримськотатарського народу як питання, що стосується всього міжнародного співтовариства, підриває міжнародний мир і безпеку і є небезпечним для долі всього кримськотатарського народу

Крім того, ВР закликала парламентські асамблеї Ради Європи, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Організації Північноатлантичного договору та Європейського Парламенту ухвалити відповідні резолюції щодо засудження заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Рада планує заборонити стерилізацію недієздатних осіб без їх згоди.