ua en ru

Рада прирівняла ліквідаторів інших ядерних аварій до постраждалих в ході чорнобильської катастрофи

Рада прирівняла ліквідаторів інших ядерних аварій до постраждалих в ході чорнобильської катастрофи Фото: Верховна Рада України

Закон вимагає витрат з держбюджету в сумі близько 7 млн ​​гривень на рік

Верховна Рада України прирівняла громадян, які брали участь в ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях та навчаннях із застосуванням ядерної зброї, до постраждалих внаслідок катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції. За прийняття відповідного законопроекту №3281 проголосували 233 депутати, передає кореспондент РБК-Україна.

Відзначимо, що спочатку документ за основу підтримали 244 нардепа.

Дія закону також пошириться на громадян, які постраждали від радіоактивного опромінення внаслідок будь-якої аварії, порушення правил експлуатації обладнання з радіоактивною речовиною, порушення правил зберігання і захоронення радіоактивних речовин, яке сталося не з вини потерпілих. На них будуть поширені і відповідні соціальні гарантії та пільги.

Документом також надається право дружинам (чоловікам) померлих громадян, смерть яких пов'язана з участю в ліквідації інших ядерних аварій, ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, на отримання відповідних пільг і компенсацій.


У пояснювальній записці наголошується, что проект акта вимагає витрат з державного бюджету України в сумі близько 6 993,0 тисяч гривень в рік.

"Станом на 01.07.2015 загальна чисельність осіб, на яких поширюватимуться пільги і компенсації - 4186 осіб, з них дружин (чоловіків) померлих громадян - 855, І кат. (Інваліди) - 708 осіб, учасників ядерних аварій, ядерних випробувань, навчань із застосуванням ядерної зброї ІІ кат. - 1667 осіб, III кат. - 956 осіб ", - сказано в пояснювальній записці.

Нагадаємо, в кінці березня Кабінет міністрів України вніс зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів, пов'язаних з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи.