ua en ru

Рада ухвалила закон про військово-цивільні адміністрації у зоні АТО

Рада ухвалила закон про військово-цивільні адміністрації у зоні АТО

Народні депутати підтримали у першому читанні та в цілому законопроект № 1855 "Про військово-цивільні адміністрації". За відповідне рішення проголосували 276 нардепи з 226 мінімально необхідних.

Як повідомив голова фракції "Блоку Петра Порошенка" Юрій Луценко під час представлення даного законопроекту у сесійній залі парламенту, цей документ передбачає у звільнених районах Донецької та Луганської областей можливості покладання функцій тимчасово відсутніх органів представницьких органів місцевого самоврядування на органи державної адміністрації, які мають призначати на вакантні посади місцевого самоврядування цивільних або військових осіб.

"У зв'язку з цим буде врегульовано право, наприклад Луганської ОДА на встановлення блокпостів та порядок їх перетину, на встановлення режиму торгівлі підакцизними товарами у прифронтовій зоні. На прийняття бюджету відсутньої обласної ради рішенням ОДА, заміщення відсутнього сільського голови цивільною або військовою особу", - повідомив Луценко.

Законопроект був ухвалений з поправками, які були оголошені у сесійній залі нардепом з фракції "Самопоміч" Оленою Сотник.

Згідно із законом, "військово-цивільні адміністрації - це тимчасові державні органи, які діють на території Донецької та Луганської областей у складі Антитерористичного центру при Службі безпеки України і призначені для забезпечення дії Конституції та законів України, забезпечення безпеки і нормалізації життєдіяльності населення, правопорядку, участі у протидії диверсійним проявам і терористичним актам, недопущення гуманітарної катастрофи в районі проведення антитерористичної операції".

Законом запроваджується можливість утворення військово-цивільних адміністрацій населених пунктів (в одному чи декількох населених пунктах), в яких сільські, селищні, міські ради та/або їх виконавчі органи не здійснюють покладені на них Конституцією та законами України повноваження, у тому числі внаслідок фактичного саморозпуску або самоусунення від виконання своїх повноважень або їх фактичного невиконання, військово-цивільних адміністрацій районів та областей - у разі нескликання сесії відповідно районної, обласної ради в установлені законом України "Про місцеве самоврядування в Україні" строки, а також для здійснення керівництва у сфері забезпечення громадського порядку і безпеки.

При цьому передбачається, що в разі прийняття рішення про утворення останніх їх статусу набуватимуть відповідні районні, обласні державні адміністрації.

Керівники військово-цивільних адміністрацій у населених пунктах призначатимуться на посаду та звільнятимуться з посади Президентом України, статусу ж керівників обласних, районних військово-цивільних адміністрацій набувають голови районних, обласних державних адміністрацій, призначені на відповідні посади в установленому порядку.

Закон втрачає чинність через 1 рік після його опублікування.

Строк дії цього закону може бути продовжений на підставі указу Президента України, затвердженого Верховною Радою України.
Закон втрачає чинність у випадку введення на території України або на окремих територіях правового режиму воєнного стану чи оголошення стану війни.

Нагадаємо, як повідомив раніше Президент України Петро Порошенко, військово-цивільні адміністрації в зоні проведення антитерористичної операції (АТО) будуть діяти до місцевих виборів.