ua en ru

Рада ухвалила закон про внутрішньо переміщених осіб

Народні депутати підтримали у першому читанні і в цілому законопроект № 4490а-1 "Про внутрішньо переміщених осіб".

Народні депутати підтримали у першому читанні і в цілому законопроект № 4490а-1 "Про внутрішньо переміщених осіб". За відповідне рішення проголосували 249 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Як повідомив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, представляючи даний законопроект в парламенті, Кабмін ухвалив рішення про виділення з бюджету 25 млн грн для потреб переселенців із зони АТО і Криму.

"Ми прийняли рішення про виділення 25 млн грн - і це перший транш, щоб ми заплатили за проживання цих осіб та членів їх сімей", - заявив Яценюк.

Згідно з пояснювальною запискою, цей проект закону спрямований на вирішення нагальних питань з обліку та життєзабезпечення внутрішньо переміщених осіб та членів їх сімей у нових умовах проживання, спрощення порядку тимчасової реєстрації вимушених переселенців, містить норми щодо удосконалення порядку та скорочення граничних строків розгляду заяв про оформлення, переоформлення, продовження соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, забезпечення їх соціальними та медичними послугами.

Цей законопроект також передбачає створення правових передумов з розробки спеціальних комплексних державних програм, створення та ведення єдиного реєстру та бази даних з внутрішньо переміщених осіб, надання вимушеним переселенцям інформації щодо місць поселення та можливостей працевлаштування, забезпечення державою функціонування системи гарантій соціального та пенсійного забезпечення, а також стосується питання щодо фінансування витрат, пов'язаних з тимчасовим поселенням сімей внутрішньо переміщених осіб у державні та комунальні заклади, в тому числі із можливостями найшвидшого залучення ресурсів міжнародних організацій, міжнародної технічної допомоги для облаштування місць довгострокового розміщення внутрішньо переміщених осіб та засад розбудови для них відповідної житлової інфраструктури.

Законопроект, що пропонується, було розроблено за участю представників УКБ ООН, ОБСЄ, Державної міграційної служби, представників громадських організацій внутрішньо переміщених осіб на базі запропонованого проекту Харківської правничої групи, після внесення поправок до його первинної редакції Міністерством юстиції України.

Закон також підлягає тактико-юридичному доопрацюванню.

Нагадаємо, 17 липня 2014 р. Президент України Петро Порошенко наклав вето на закон № 4998-1 "Про правовий статус осіб, які змушені залишити місця проживання внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя та обставин, пов'язаних з проведенням антитерористичної операції на території України".

Станом на 11 жовтня, в ООН зафіксували 402 тис. 034 внутрішніх переселенця із зони АТО в інші регіони України і 427 тис. 004 біженця в сусідні країни.